Gifgasaanval Tokio Hoogste Waarheid

Hoogste Waarheid en nog 5 andere dodelijke sektes

Op vrijdag 6 juli is de Japanse sekteleider Shoko Asahara samen met zes van zijn volgelingen geëxecuteerd. Asahara was de leider van een sekte genaamd Aum Shinrikyo, wat ‘hoogste waarheid’ betekent. De sekte voerde in maart 1995 een gifgasaanval uit in de metro van Tokio. De Hoogste Waarheid was echter zeker niet de enige dodelijke sekte in de geschiedenis. 

De Wederdopers: Nieuw Jeruzalem

In de zestiende eeuw was de strijd tussen de katholieken en de protestanten in alle hevigheid losgebarsten. In deze chaotische situatie ontstonden de Wederdopers. Deze radicale protestanten, onder leiding van de Nederlandse Jan Matthijsz., kregen in het voorjaar van 1534 de Duitse stad Münster in handen. Daarop riepen ze de stad uit tot het ‘nieuwe Jeruzalem.’ De verdreven bisschop van Münster bracht ondertussen een leger op de been, waarmee hij beleg voor de stad sloeg. Tijdens deze anderhalf jaar durende belegering radicaliseerden de wederdopers steeds verder. Ze schaften privébezit af en stelden polygamie in als de norm. De bevolking van Münster verhongerde ondertussen. Toen de bisschop uiteindelijk in juni 1535 de stad heroverde, volgde de vergelding. De kopstukken van de wederdopers werden gemarteld en geëxecuteerd. Hiermee was de rol van de sekte uitgespeeld.  

De Aanbidders van God: de jongere broer van Jezus Christus

In de negentiende eeuw raakte de Chinese Hong Xiuquan ervan overtuigd een jongere broer van Jezus Christus te zijn. Hij richtte daarom de sekte genaamd ‘De Aanbidders van God’ op. Xiuquan predikte de herverdeling van bezit en het uitbannen van buitenlandse invloeden. Dit sprak met name de arme boeren aan. In januari 1851 riep Xiuquan het ‘Hemelse Koninkrijk van Volmaakte Vrede’ uit. Hiermee gaf hij het startsein voor de Taipingopstand tegen de keizer in Peking. Vanwege het enorme fanatisme van zijn soldaten, kreeg Xiuqan al snel verscheidene zuidelijke provincies in handen. Hij vestigde zich in Nanking, de hoofdstad van zijn Hemelse Koninkrijk. Vanaf 1860 gingen de keizerlijke legers met westerse steun echter in de tegenaanval. Stap voor stap heroverden de keizerlijke troepen de verloren gebieden. In 1864 viel Nanking, na een beleg van twee jaar. Xiuquan sloeg daarop de hand aan zichzelf. Volgens schattingen zijn bij de verwoestingen, hongersnoden en gevechten van de Taipingopstand 20 miljoen mensen gestorven. 

Taipingopstand

The Peoples Temple: een samenleving zonder racisme of armoede

In de jaren 50 richtte Jim Jones de sekte Peoples Temple op in de Verenigde Staten. Jones predikte dat hij de ideale samenleving zou stichten, waarin racisme en armoede verleden tijd zouden zijn. In een tijd van rassensegregatie, sloeg deze boodschap met name aan onder de Afro-Amerikanen. Jones combineerde dit utopische ideaal met een religieuze verering van hemzelf als leider. Jones kreeg steeds meer aanhang en stichtte verschillende communes in de Verenigde Staten. In de pers verschenen in de loop der jaren echter steeds meer verhalen over de mishandelingen, hersenspoelingen en uitbuitingen die in deze communes zouden plaatsvinden.

Jim Jones Peoples Temple

De grond werd Jones te heet onder de voeten. In 1977 week hij met honderden sekteleden uit naar Guyana, waar hij de commune Jonestown oprichtte. De uitbuiting ging hier onverminderd oor. Hij praatte zijn sekteleden het vluchten uit het hoofd door geruchten te verspreiden over concentratiekampen voor Afro-Amerikanen. In november 1978 kwam Congreslid Leo Ryan de commune inspecteren, na verhalen over de misstanden te hebben opgevangen. Jones liet Ryan en zijn entourage op de terugreis aanvallen door Temple-leden, waarbij vijf doden vielen. Vervolgens beval hij zijn volgelingen om zelfmoord te plegen, door het drinken van vergiftigde limonade. Meer dan 900 sekteleden gaven gehoor aan de oproep. Jones zelf pleegde met een vuurwapen zelfmoord. 

Heaven’s gate: wachten op een ruimteschip

In 1975 begon het Amerikaanse paar Marshall Applewhite en Bonny Nettles het naderende einde van de wereld te preken. Ze beweerden dat een groep uitverkorenen van de ondergang gered zou worden door een ruimteschip. Al snel trokken ze een schare volgelingen aan. Toen de voorspelde Apocalyps uitbleef, vestigde ze zich met hun volgelingen in Texas. Hier leefden ze jarenlang in een geïsoleerde commune, in afwachting van het einde der tijden. Geleidelijk aan verlieten steeds meer leden de groep. In 1997 waren er nog 39 over. Toen in dat jaar de komeet Hale-Bopp dicht langs de aarde scheerde, wist de groep zeker dat ze op dit vliegende object de aarde konden ontvluchten. Om de ‘transitie’ te vergemakkelijken, pleegden alle 39 sekteleden zelfmoord, door middel van vergif.  

Branch Davidians: belegerd door de FBI

De Branch Davidians was een kleine radicaal-christelijke sekte, die jarenlang in een geïsoleerde gemeenschap in Mount Carmel, Texas, leefde. De commune raakte in opspraak toen de charismatische David Koresh in 1987 de leiding overnam. Hij voerde een autoritair bewind maar zijn volgelingen droegen hem op handen.

De Amerikaanse autoriteiten ontvingen in 1993 bewijs dat Koresh een grote voorraad wapens illegaal in Mount Carmel had opgeslagen. Toen de politie hem kwam arresteren, verdedigden zijn volgelingen hun leider met hand en tand. Er ontstond een vuurgevecht, waarbij 4 politiemannen en 6 Branch Davidians omkwamen. Na het gevecht barricadeerde Koresh zich met 93 zwaarbewapende volgelingen (waarvan 21 kinderen) in het gemeenschapscentrum. Er volgde een beleg van 51 dagen, waarbij de FBI hen met tanks en pantservoertuigen omsingelde. Op 19 april probeerde de autoriteiten de sekteleden naar buiten te dwingen door traangasgranaten in het gebouw te gooien. In de daaropvolgende chaos brak er brand uit in het complex. 75 sekteleden, waaronder Koresh, kwamen om in het vuur.

De Hoogste Waarheid: gifgas in de metro van Tokyo

Deze sekte was een mengeling van hindoeïstische, boeddhistische en christelijke elementen, die zich afkeerde van het materialisme. Daarnaast had ze allerlei bizarre rituelen, zo moesten haar leden bijvoorbeeld Asahara’s badwater opdrinken. Verder probeerde de sekteleider zich tevergeefs tot premier van Jaspan te laten kiezen. Ernstiger waren de experimenten die de sekte deed met verschillende soorten gifgas. De Hoogste Waarheid kreeg een steeds gewelddadiger karakter. In toenemende mate schoot het idee van de naderende Apocalyps wortel onder haar leden. Om het einde van de wereld te versnellen, voerden ze in 1995 een gifgasaanval uit op de metro in Tokio. Hierbij kwamen 13 mensen om het leven terwijl duizenden anderen ziek werden. Haruiki Murakami legde de ervaringen van de slachtoffers van in zijn boek Undergound

Bronnen:

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!