Geen afbeelding beschikbaar

Hugo Chávez

Ik hoop alleen niet dat het schorem van de oppositie, dat stelletje onbegraven kadavers, de ceremonie gaat omtoveren tot een betoging tegen mij.

Dit zegt Hugo Chávez, president van Venezuela, naar aanleiding van de (her)begrafenis van voormalig Venezolaans president Carlos Andrés Pérez. Deze week werd het stoffelijk overschot van Pérez uit Miami, waar hij overleed, naar Venezuela overgevlogen waar hij zal worden begraven.

Pérez was tweemaal president van Venezuela. Zijn eerste ambtstermijn liep van 1974 tot 1979 en wordt ook wel Saudi Venezuela genoemd, naar de grote inkomsten uit olie in die periode. In 1989 werd hij voor de tweede maal president, maar dit keer was hij minder succesvol. In februari 1992 werd onder leiding van huidig president Chávez geprobeerd een coup te plegen in Venezuela. Deze coup mislukte en Chávez belandde twee jaar in de gevangenis. Pérez werd een jaar later, in 1993, door het Hooggerechtshof in Venezuela gedwongen om op te stappen. Hij zou 250 miljoen bolivar uit een presidentieel fonds hebben verduisterd.

Nadat Rafael Caldera van 1994 tot 1998 president was geweest werd in 1998 Chávez alsnog tot president verkozen. Chávez is bekend van zijn socialistische politiek en populisme. Onlangs kwam Chávez in het nieuws door te stellen dat hij meeleefde met de verdreven Moammar Kadhafi en voor hem en de Syrische president Bashar al-Assad bidt. Momenteel wordt er beweerd dat zijn gezondheid sterk achteruitgaat en dat hij met spoed is opgenomen in het ziekenhuis. Dit wordt door het kamp Chávez stellig ontkend.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.