Huisartsen

Minister Schippers jokt en is niet eerlijk

Aldus Steven van Eijck, voorzitter van huisartsenvereniging LHV. Hij sprak voor een publiek van ruim achtduizend boze huisartsen, die bijeen gekomen waren om te protesteren tegen het beleid van minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Zij wil volgend jaar namelijk 132 miljoen euro korten op de huisartsensector, maar daar zijn de huisartsen zelf het absoluut niet mee eens. Volgens hen wordt met deze bezuiniging de zorg alleen maar duurder, omdat er meer mensen naar het ziekenhuis doorverwezen zullen worden.

Het besluit van Schippers maakt onderdeel uit van een ontwikkeling die in de afgelopen honderd jaar de rol van de huisarts steeds verder marginaliseert. Ruim een eeuw geleden noemden slechts 130 van de 2200 huisartsen in Nederland zich een specialist. Maar met de vooruitgang in de medische wereld en de toename van het aantal ziekenhuizen nam ook het aantal specialisten sterk toe. Sinds de jaren ’80 zijn er in Nederland minstens twee keer zoveel specialisten als huisartsen. Het resultaat is dat rol van de huisarts in het gezondheidssysteem steeds marginaler wordt.

Van Eijck is echter van mening dat de huisarts nog steeds een essentieel onderdeel vormt van de zorg. Hij ziet de bezuinigingen van Schippers dan ook als ‘een onzalig beleid’ en waarschuwt voor “de toekomst van de zorg”.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het augustusnummer van Geschiedenis Magazine

Lees hier wat je kunt verwachten van het komende nummer van Geschiedenis Magazine!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Alles over de Atjeh-oorlog? Lees Geschiedenis Magazine

Lees er het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over de geschiedenis van Polen? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.