Geen afbeelding beschikbaar

Igor Cassina en Epke Zonderland

De beste turner ter wereld op dit moment is Epke Zonderland

Aldus de Italiaanse turner Igor Cassina gisteren, vlak voor het begin van de Olympische turnfinale. Al snel bleek hij het bij het juiste eind te hebben, want enkele uren later haalde Epke Zonderland met een sensationele oefening het goud binnen. Door drie opeenvolgende vluchtelementen uit te voeren behaalde de Nederlander een ongekend hoge score. Eén van die drie vluchtelementen was de ‘Cassina’, in 2002 vernoemd naar Igor Cassina.

Igor Cassina werd geboren op 15 augustus 1977 in de Italiaanse stad Seregno, vlakbij Milaan. Op 5-jarige leeftijd begon hij eerst met het beoefenen van judo, maar dit hield hij na enkele maanden al weer voor gezien. Later kwam hij via zijn zus Mara in aanraking met de gymnastiek, en dit bleek beter te bevallen. Cassina specialiseerde zich in de rekstok en werd in 1992 op 15-jarige leeftijd voor het eerst Italiaans kampioen bij de jeugd. Al snel groeide hij uit tot een van de beste turners van Italië. In 2004 werd Cassina namens Italië afgevaardigd naar de Olympische Spelen in Athene.

Voordat de Italiaan aan zijn oefening mocht beginnen was het eerst echter de beurt aan de Rus Alexei Nimov. Deze turnde een indrukwekkende oefening, maar kreeg desalniettemin een uiterst lage score van de jury. Het publiek kwam hierop in opstand en liet ruim 20 minuten lang boegeroep horen, waarop de wedstrijd werd stilgelegd. De twee juryleden die de laagste scores hadden gegeven besloten uiteindelijk zonder uitleg alsnog hun oordeel aan te passen, waarna ze meteen uit de jury werden gezet. Cassina liet zich door al deze commotie echter niet afleiden en turnde een nog betere oefening dan Nimov, wat hem het Olympische goud opleverde.

Naast zijn gouden plak uit de controversiële finale van 2004 is Cassina vooral bekend geworden door het door hem bedachte vluchtelement. De Italiaan was namelijk in 2002 de eerste die aan de rekstok een dubbel gestrekte salto met hele schroef uitvoerde. Datzelfde vluchtelement maakte gisteren ook onderdeel uit van de gouden oefening van Epke Zonderland. Hij combineerde de ‘Cassina’ met de ‘Kovacs’ en de ‘Kolman’, wat hem een ongekend hoge score opleverde. Cassina, een goede vriend van de Zonderland, had al voor de finale al voorspeld dat Epke zou winnen, want “hij is de beste ter wereld op dit moment”.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.