Geen afbeelding beschikbaar

Il Sacco di Roma

Rome 1527- plunderingen, verwoestingen, onteringen, verkrachtingen en moord. Dat is wat de inwoners van het 16e eeuwse Rome moesten ondergaan tijdens ‘Il Sacco di Roma’ , de plundering van Rome. Dit bloedbad vond plaats tijdens de Italiaanse oorlog tussen het Heilige Roomse Rijk en Spanje aan de ene kant en de zogenaamde Liga van Cognac onder leiding van paus Clemens VII aan de andere zijde.

Karel V was sinds 1519 keizer van het Heilige Roomse Rijk (1519-1556), maar zonder erkenning van het Vaticaan. Als katholiek heerser beschouwde Karel V Italië als de kern van zijn Heilige Roomse Rijk.  In Italië bevonden zich echter meerdere onafhankelijke stad- en deelstaatjes, met als machtigste het Rome van paus Clemens VII. Deze wilde echter niet onder keizerlijke voogdij staan en vormde daarom in 1526 de Heilige Liga van Cognac om de opmars van Karel tegen te gaan en zijn macht in Italië te beperken. De andere leden van de Liga waren Frankrijk, Engeland, de stadsstaat Venetië, het hertogdom Milaan en Florence.

De paus wist een leger van 10.000 man op de been te brengen om Italië voor Karel te beschermen. Zijn troepen rukten desondanks verder op en op 6 mei 1527 stonden 25.000 soldaten voor de poorten van Rome. De stad werd slecht verdedigd doordat de paus het grootste gedeelte van zijn middelen had besteed aan het opbouwen van een leger buiten Rome, en de kleine Zwitserse garde was eigenlijk het enige regiment dat aanwezig was.

Nadat de aanvoerder van het Spaanse leger, Karel van Bourbon, sneuvelde, sloegen de soldaten toe. Ze bestormden de muren van de stad en de Zwitserse Garde capituleerde al gauw. Hierop vluchtte paus Clemens naar de Engelenburcht via een geheime gang in het Vaticaan. De rest van Rome was overgeleverd aan de soldaten.  Karel V was tijdens het bloedbad in Madrid. Toen hij ervan hoorde, probeerde hij zichzelf nog vrij te praten, maar tevergeefs. Ook paus Clemens moest het bezuren. De Romeinen vergaven hem nooit dat hij een fout had gemaakt die zulke ernstige gevolgen met zich meebracht. In 1530 kroonde hij Karel V officieel tot keizer van het Heilige Roomse Rijk.

 Rome werd al eerder geplunderd. Lees er hier meer over.

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.