Geen afbeelding beschikbaar

Jeroen Bosch

Er is een hele andere compositie ontstaan.

Aldus technisch kunsthistoricus en hoogleraar Ron Spronk over het werk ‘De Temptatie van de heilige Antonius’ van de vijftiende-eeuwse Brabantse schilder Jheronimus Bosch. Gisteren hebben Nederlandse onderzoekers met behulp van infraroodopnamen vastgesteld dat er zich onder de zichtbare bovenlaag van het drie-luik nog een tweede verflaag bevindt.  Vermoedelijk gaat het om de originele compositie van de schilder die later, na commentaar van de opdracht gever, is aangepast. Het feit dat deze details zijn ontdekt is duidelijk bewijs van het feit dat dit schilderij het origineel is, aldus de Spronk.

‘De Temptatie van de heilige Antonius’ is waarschijnlijk afkomstig uit het einde van de vijftiende eeuw. Het schilderij vertelt het verhaal van Antonius van Egypte, de grondlegger van het kloosterleven. De heilige gaf na het overlijden van zijn ouders al zijn bezittingen weg en begon aan een ascetisch leven in de naam van God. De duivel probeerde hem vervolgens van zijn geloof af te brengen, door hem voortdurend te verleiden met allerlei beloftes van rijkdom. Zo wordt Antonius op het schilderij onder andere geconfronteerd met een naakte dame en een tafel vol met eten. De heilige weet de ‘temptaties’ echter te weerstaan en uiteindelijk geeft de duivel de strijd op.

Rubrieken: 

Partners: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.