Geen afbeelding beschikbaar

John Dillinger: bankovervaller en Robin Hood-figuur

Willem Holleeder levert College Tour schade op

Aldus tv-recensent Frits Bom. De verschijning van crimineel Willem Holleeder in het programma College Tour heeft nogal wat stof op doen waaien. Velen zijn van mening dat Holleeder als crimineel niet op de televisie mag verschijnen, terwijl hij voor anderen een soort volksheld lijkt te worden. De romantisering van criminelen komt in de geschiedenis vaker voor. In de jaren ’30 was John Dillinger bijvoorbeeld een populair figuur in de Amerikaanse media.

John Herbert Dillinger Jr. werd op 22 juni 1903 geboren in Indianapolis. In zijn jeugd kwam hij door verschillende vechtpartijen en kleine diefstallen al regelmatig in contact met justitie. In 1923 overviel hij een kleine kruidenier, waarvoor hij al snel gearresteerd werd. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar.

Na zijn vrijlating in 1933 vormde hij een eigen bende en beroofde hij een groot aantal banken. Waarschijnlijk heeft hij in een periode van ruim een jaar een bedrag van zo’n $300.000 bij elkaar geroofd, wat in die tijd een fortuin was. In de vroege jaren ’30 was de Grote Depressie op haar hoogtepunt en stonden de banken bekend als de belangrijkste veroorzakers van de economische crisis. Bankovervallers als John Dillinger werden door sommigen dan ook gezien als een soort Robin Hood-figuren. Zij stalen van de banken, die het spaargeld van miljoenen hardwerkende Amerikanen hadden laten verdwijnen en dagelijks mensen uit hun huizen zetten, omdat zij hun hypotheek niet meer konden betalen.

Door de activiteiten van criminelen als Dillinger, Pretty Boy Floyd, Baby Face Nelson en Bonnie en Clyde stond deze tijd ook wel bekend als de Public Enemy Era, de tijd van de publieke vijanden. Deze benaming geeft aan dat niet iedereen een bewonderaar was van de overvallers en dat velen hen daadwerkelijk zagen als de criminelen die zij waren. Berichten over hun misdaden verschenen dagelijks in de Amerikaanse kranten en de lezers volgden hun activiteiten alsof het figuren uit een tv-serie betrof.

 Dillinger werd uiteindelijk op 22 juli 1934 gedood door agenten van het, net opgerichte, Federal Bureau of Investigation (FBI). Na zijn dood bleef hij een populair figuur en zijn er vele boeken en films over zijn leven verschenen.

De aflevering van College Tour waarin Willem Holleeder zijn verhaal doet zal vanavond worden uitgezonden. De aflevering wordt al vanaf de aankondiging achtervolgd door controverse, omdat velen van mening zijn dat de publieke omroep een crimineel als Holleeder geen platform mag geven om over zijn misdaden te praten. Een deel van de inhoud is al bekend, doordat een student die aanwezig was bij de opnames de redactie van nrc.next via sms-berichtjes op de hoogte hield.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.