ich bin ein berliner. wikimedia Commons, JFK speech Ich bin (…) (26-6-2013)

John F. Kennedy bij de Muur

Op 26 juni 1963 gaf de Amerikaanse president John F. Kennedy zijn fameuze ‘Ich bin ein Berliner’ speech. De historische toespraak volgde twee jaar nadat DDR de Berlijnse Muur had gebouwd. Kennedy verzekerde de inwoners van West-Berlijn dat hij hen niet in de steek zou laten. Hij was tenslotte ‘één van hen’.


Toespraak voor een vol plein


Op de foto is president John F. Kennedy te zien midden op het podium. Hij hield zijn toespraak op het Rudolph Wilde Platz, vlakbij de Berlijnse Muur. Het enthousiasme van het Berlijnse volk over de komst van Kennedy was groot. Al uren voor zijn toespraak stond het plein vol en zoals op de foto duidelijk te zien is, stonden ook alle balkons en daken van de appartementen rond het plein vol met toeschouwers.


Kennedy, Brandt en Adenauer


Het podium waarop Kennedy staat is opgebouwd voor het Rathaus Schöneberg. Naast de president zelf staan een aantal hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de burgemeester van West-Berlijn Willy Brandt en de West-Duitse kanselier Konrad Adenauer. Rechts naast John F. Kennedy is de vertaler van zijn speech te zien, Heinz Weber.


Verdeling West-Berlijn


Midden op het plein zijn twee stellages te zien: de linker voor fotografen, de rechter voor televisiecamera’s. Daarnaast zijn vier vlaggen te zien, te weten twee Amerikaanse, een Britse en een Franse. De vlaggen stonden symbool voor de drie westelijke mogendheden die gezamenlijk West-Berlijn bestuurden. ‘Let them come to Berlin’ In zijn toespraak benadrukte Kennedy vooral dat de bevolking van Berlijn niet in de steek zou worden gelaten. Hij herhaalde in het eerste deel meerdere malen de zin: “Let them come to Berlin”. Het was bedoeld om mensen die het gevaar van het communisme niet zagen aan te sporen naar de stad te komen en dat gevaar met eigen ogen te zien. Kennedy plaatste daarmee een scherpe aanval op het communisme en daarmee op de Sovjet-Unie. Hij vertelde dat democratie niet perfect was, maar dat zij nooit een muur hoefden te bouwen om hun bevolking binnen te houden.


‘Ich bin ein Berliner’


Kennedy eindigde zijn speech door te zeggen dat de inwoners van West-Berlijn hoop moesten houden op een betere toekomst en dat zij de voorvechters van een vrije wereld waren. Hij sloot zijn speech af zoals hij hem begonnen was, met de historische woorden: “Ich bin ein Berliner.”   Dit is een bewerking van een artikel dat eerder op IsGeschiedenis is verschenen. Dit artikel is onderdeel van een serie van vijfentwintig artikelen over de Berlijnse Muur. Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Ook IsGeschiedenis staat stil bij dit jubileum. Daarom publiceert IsGeschiedenis vijfentwintig items over de geschiedenis van de Berlijnse Muur.    

Partners: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.