Jon Lord en Deep Purple

Succes betekent negen keer vallen, en tien keer opstaan

Aldus de gisteren overleden toetsenist Jon Lord (1941-2012). Hij was één van de oprichters van de legendarische Britse rockgroep Deep Purple en hier had hij zijn grootste bekendheid dan ook aan te danken. Lord was een pionier op het gebied van het samenvoegen van verschillende muziekstijlen en de eerste die het Hammondorgel niet alleen in kerkelijke sferen gebruikte.  

Jon Lord werd geboren op 9 juni 1941 in Leicester. Vanaf zijn vijfde jaar kreeg hij les in klassieke muziek op de piano.  Als tiener stapte hij echter over op jazz en blues en ging hij ook het Hammondorgel bespelen. Het was op dat moment nog niet zijn ambitie om muzikant te worden, maar acteur. Zodoende verhuisde hij in 1959 naar Londen om drama te studeren.

In Londen ging Lord echter door met muziek maken en werd hij toch professioneel muzikant doordat hij beïnvloedt werd door de muziekscène van de stad in de jaren ’60 en in aanraking kwam met veel verschillende muziekstijlen. Hij speelde in meerdere jazz- en popbands, tot hij in 1967 gitarist Ritchie Blackmore ontmoette. Met hem vormde hij nog geen jaar later de band Deep Purple, die in 1969 aangevuld werd door  Ian Gillan, Roger Glover en Ian Paice. Met deze bezetting brak de band in 1970 definitief door, met het album Deep Purple In Rock. Het bevat onder andere het legendarisch geworden nummer Child In Time, waarvan Lord de orgelsolo componeerde. Ook gaf hij een belangrijke bijdrage aan de andere grote hit van de band, Smoke on the Water. Hij speelde hierbij veel op zijn Hammondorgel, waardoor hij van het voormalig kerkinstrument een hardrockattribuut maakte.

Deep Purple viel in 1976 uiteen. In De jaren ’80 vond nog een heroprichting plaats, maar die was maar van korte duur. Jon Lord bleef echter muziek maken en had een succesvolle solocarrière. Het laatste album van Lord kwam uit in 2010. Hij overleed op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. 

Meer weten

Meer lezen over: 

Meer lezen over: 

Landen: 

Tijdperken: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!