Sjavoeot Joodse feestdag

Joodse Feestdag Sjavoeot

In de met bloemen versierde synagoge wordt er gelezen uit het boek Ruth om het oogstfeest te benadrukken. Vandaag is de eerste nacht van Sjavoeot, het Wekenfeest. In deze nacht wordt er doorgeleerd uit de Tora.

Zeven weken na de uittocht uit Egypte, Pesach, verzamelden de joden zich aan de voet van de berg Sinai, waar God hen de Tien Geboden gaf, aldus de overlevering. De Joden hadden zich op de ochtend verslapen. Om dit te compenseren, waken zij tegenwoordig tijdens de eerste nacht van Sjavoeot. Leren staat hierbij centraal. Volgens de overlevering zou Mozes op twee stenen tabletten de tien geboden hebben ontvangen. God droeg Mozes vervolgens op om een tweede versie van de stenen tafelen te maken, nadat hij de eerste stuk had gegooid nadat hij was terug gekomen van de berg Horeb in de Sinaï woestijn en zag dat het volk een gouden kalf aan het aanbidden was.

In eerste instantie was Sjavoeot een oogstfeest, omdat rond deze tijd in Israël tarwe werd geoogst. De eerste delen van de oogst werden met het feest aan god geofferd. Later werd het de herdenking van het verkrijgen van de Tora. Het zijn de eerste vijf boeken van Tenach, de Hebreeuwse Bijbel. Bij Sjavoeot is het gebruikelijk om ’s nachts uit de Tora te leren in de synagoge en ’s ochtends de sjachariet te gaan bidden. Er is een leerprogramma voor deze nacht, dat elk jaar wordt gebruikt, de ‘orde van de nacht van Sjavoeot’. Het is bovendien de gewoonte om op Sjavoeot melkgerechten te eten, waarbij de kwarktaart en de kaaskoek veelvoudig worden gegeten.

Afbeelding;

Rubrieken: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt