Geen afbeelding beschikbaar

Joseph Kony

De Amerikanen zijn gewoon pragmatisch, die komen ons echt niet helpen vanwege onze mooie ogen.

Honderd Amerikaanse Special Forces gaan Oegandese militairen helpen met het opsporen van rebellenleiders Joseph Kony. Niet iedereen denkt echter dat de Amerikanen slechts goede bedoelingen hebben. Sommigen beweren dat de Amerikanen het gebied binnen trekken, vanwege de vele grondstoffen die er te vinden zijn.

Over de jeugd van Kony is weinig bekend. Waarschijnlijk werd hij in 1961 geboren in een dorpje in Oeganda. Hij werd christelijk opgevoed en werd medicijnman in zijn dorp. Medio jaren tachtig vocht een rebellengroep van huidig president Museveni tegen de Oegandese regering. In januari 1986 greep Museveni de macht. De etnische groepering Acholi vreesde een etnische zuivering. Verschillende rebellengroeperingen pakten de wapens op tegen Museveni, maar werden allen verslagen.

In 1987 wist Kony de restanten van deze rebellengroeperingen te verenigen en stichtte het Lord's Resistance Army, in Nederland beter bekend als het Verzetsleger van de Heer. Kony riep zichzelf uit tot profeet en wilde een staat uitroepen op zijn eigen interpretatie van de Tien Geboden. Sindsdien is dit rebellenleger verantwoordelijk voor vele gruweldaden in de omgeving. Veel kinderen worden ontvoerd, zodat de jongens als kindsoldaat kunnen dienen en de meisjes als seksslavin. Kinderen die proberen te ontsnappen worden verminkt of vermoord. Er wordt geschat dat er door het Verzetsleger meer dan 100.000 kinderen zijn ontvoerd sinds 1986.

De groepering is moeilijk te bestrijden, omdat het zich diep in de jungle ophoudt. In mei 2010 tekende de Amerikaanse president Obama een wet waarin stond dat de Amerikanen de Oegandese regering zouden helpen bij het tegenhouden van Kony. Vanaf vandaag trekken Amerikaanse troepen samen met het Oegandese leger de jungle van noordelijk Oeganda in, om de gruweldaden tegen te houden. Niet iedereen gelooft echter in de goede bedoelingen van de Amerikanen. In het gebied zitten namelijk veel grondstoffen als olie, goud, koper en diamanten in de grond. “De Amerikanen zijn gewoon pragmatisch, die komen ons echt niet helpen vanwege onze mooie ogen”, stelt een Congolese bisschop. “Maar als het uiteindelijk leidt tot de uitschakeling van Kony, is dat alleen maar winst.” In 2008 verliep een eerdere poging van het Oegandese leger, met hulp van de Verenigde Staten, om Kony te stoppen desastreus. Kony en zijn troepen wisten te ontsnappen en vermoordden iedereen die ze op hun vlucht tegenkwamen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.