Geen afbeelding beschikbaar

Kandahar: gesticht door Alexander de Grote

Bij een bomaanslag in de Afghaanse stad Kandahar zijn vandaag 23 doden gevallen. Kandahar is in Afghanistan een belangrijke stad, en de Taliban is zeer actief in het gebied. De omgeving van Kandahar is één van de oudste menselijke nederzettingen. De stad zelf werd in 330 voor Christus gesticht door Alexander de Grote, toen hij het gebied veroverde op de Perzen.

Het gebied rond Kandahar werd al rond 6000 voor Christus bewoond, en stond in de oudheid bekend als Arachosia. De Perzische koning Darius I veroverde het gebied omstreeks 550 voor Christus, en maakte het één van zijn randkoninkrijken. In deze tijd ontstond er op de plaats van het huidige Kandahar een Perzische stad, Kapisakaniš. De stad had een belangrijke strategische ligging, op de handelsroute tussen India en het Midden-Oosten. Bovendien stroomde de rivier Helmand langs de stad, wat zorgde voor vruchtbare landbouwgrond.

In 334 voor Christus viel Alexander de Grote het Perzische rijk binnen. Daarbij veroverde hij een gebied dat zich uitstrekte van het tegenwoordige Griekenland tot aan India. Hierbij stichtte hij diverse steden die hij vrijwel allemaal naar zichzelf vernoemde. Ook in Arachosia stichtte hij in de winter van 329 voor Christus zo’n stad, Alexandropolis, dat later Kandahar zou worden. In totaal liet Alexander de Grote meer dan zeventig nieuwe steden achter in de door hem veroverde gebieden. Veel van deze steden, zoals Kandahar, bestaan nog steeds.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.