Geen afbeelding beschikbaar

Katholieke kerk wist van kindermisbruik

Het Katholieke verbond voor Kinderbescherming heeft de rooms-katholieke internaten in 1959 en 1962 al gewaarschuwd voor seksueel misbruik van minderjarigen door priesters en geestelijken. Dat blijkt uit twee brieven die gestuurd zijn aan de besturen van internaten eind jaren vijftig, aldus de Volkskrant vandaag.

Al jarenlang beweert de Katholieke kerk dat ze niks wisten van het misbruik in de kerkelijke instellingen. Uit archiefonderzoek is nu gebleken dat de katholieke kinderbescherming wel degelijk wist  dat pedoseksuelen actief waren binnen de internaten. Uit de archieven van het Katholiek verbond voor kinderbescherming is een handgeschreven amice-briefje gevonden, dat eind november 1958 is geschreven door de toenmalige vice-president van de Bossche rechtbank W.H. Ariëns, een telg uit een vooraanstaande Katholieke familie:

“Gisteren dienden voor het hof alhier twee zaken wegens ontucht van jeugdleiders in een katholiek jongensinternaat. (…) Wat hier gebeurde, kan morgen in een ander internaat plaats hebben, ten detrimente allereerst van de pupillen, maar ook van de naam van de katholieke internaatsopvoeding; en ik vraag me ook af of er geen termen aanwezig zijn deze aangelegenheid eens met de afdeling internaten op te nemen.” Hij schreef het amice-briefje aan de voorzitter van de katholieke kinderbescherming. Waarschijnlijk zorgde het briefje voor waarschuwingsbrieven die het verbond aan zijn leden stuurde.

Tot op heden was niet duidelijk in welke  mate de Katholieke kerk op de hoogte was van het seksueel misbruik binnen katholieke instellingen. Uit notulen van de vergaderingen blijkt nu dus dat het bestuur van de kinderbescherming begin jarenzestig inderdaad op de hoogte was van de misstanden en zelfs een plan lanceerde om een zwarte lijst van ontuchtplegers op te stellen. RTL Nieuws heeft bovendien naar buiten gebracht dat een algemeen overste van de Fraters van Tilburg in een nieuwsbrief van 1954 de leden van zijn congregatie heeft gewaarschuwd voor kindermisbruik. “In de laatste jaren komt ontucht met kinderen frequenter voor dan vroeger. (…) Mannen, wees nou toch voorzichtig in de omgang met kinderen en maak jezelf niet voor een heel leven ongelukkig. Houd je handen thuis.”

Bron: Volkskrant

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De ontdekkting van de dino | Bone Wars | Trix de T-Rex

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Bloederige goudkoorts in Australië, 1854

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de kolossus van Rhodos

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.