Keizer Vitellius wordt doodgemarteld

Rome 69 – De soldaten verscheuren het gewaad van de Romeinse keizer Vitellius. Zijn hals wordt omsloten met een strop en Vitellius’ handen worden op brute wijze vastgebonden. Zo slepen de soldaten de halfnaakte keizer door de stad. Eenmaal bij de Trap der Zuchten aangekomen bespotten zij Vitellius en brengen zij de smekende man kleine verwondingen toe, totdat de dood verlichting biedt.

Vitellius werd op 24 september 15 geboren en stond in zijn jonge jaren bekend om zijn schoonheid. Volgens de geschiedschrijver Tacitus (die over het leven van verschillende keizers heeft geschreven) heeft hij deze schoonheid gebruikt om zijn politieke carrière te stimuleren. Ook was hij een ‘slijmbal’ en stond hij bekend als één van de grootste kruipers onder keizer Nero (54-51). Nero hield namelijk wel van jongemannen en schonk Vitellius om deze reden veel mooie ambten. Een van de grootste ereambten was dat Vitellius het hoofd van het Romeinse riool mocht worden. Dit was zo’n eer omdat je er gemakkelijk geld mee verdiende.

Vitellius uitgeroepen tot keizer

Vitellius werd onder keizer Galba (3-69) commandant van een legioen in Germania. Vitellius was zo populair bij deze soldaten dat zij hem liever als keizer zagen dan Galba. Midden in de nacht in een van de Germaanse legerkampen haalden de soldaten hem uit zijn privé-vertrekken. Vervolgens werd Vitellius in zijn nachthemd tot keizer uitgeroepen. Nadat hij  enkele veldslagen had gewonnen werd Vitellius op 19 april 69 officieel tot Romeins keizer benoemd. Hij werd aangesteld in een periode (68-69) waarin in totaal vier keizers regeerden: het vierkeizerjaar.

Regeerperiode Vitellius

Vitellius’ regeerperiode – 18 juli tot 20 december van het jaar 69 – werd over het algemeen beschouwd als een slechte tijd. Hij deed bijvoorbeeld veel plunderingen van zijn soldaten af als een grap. Ook heeft Vitellius veel doden op zijn naam staan. Zo heeft hij twee maanden na zijn kroning, een groep aanhangers van Vespasianus (een politieke tegenstander en generaal) een tempel in gejaagd. Deze liet hij vervolgens in brand steken. Vanuit een raam in zijn paleis genoot hij van dit uitzicht, terwijl hij een maaltijd tot zich nam. Uiteindelijk nam Vespasianus wraak op Vitellius: de keizer werd in Rome gevangengenomen en bij de Trap der Zuchten doodgemarteld. Vespasianus’ soldaten riepen hem uit tot keizer. Vitellius’ laatste woorden waren: ‘En toch was ik jouw keizer.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Wereldwonder: de kolossus van Rhodos

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special Maand van de geschiedenis – Eureka!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.