Geen afbeelding beschikbaar

Kinderen van Cleopatra

Een Italiaanse egyptoloog heeft in een museum in Cairo een beeld teruggevonden van de tweeling van Cleopatra. Het is voor het eerst dat historici een idee krijgen hoe Alexander Helios en Cleopatra Serene II eruitzagen. In totaal kreeg Cleopatra vier kinderen, waarvan drie van Marcus Antonius en een van Caesar.

Op veertienjarige leeftijd werd Cleopatra VII door haar vader Ptolemaeus XII benoemd als medeheerser van Egypte. Toen hij vervolgens vier jaar later overleed, besloot Cleopatra haar heerschappij te delen met haar broer Ptolemaeus XIII. Volgens de Egyptische traditie trouwden zij ook met elkaar, maar uit dit huwelijk kwamen geen kinderen voort.

Caesar en Caesarion

Nadat Cleopatra na een machtsstrijd met haar broer was verdreven van het Egyptische hof begon ze een verhouding met de 52-jarige Romeinse generaal Julius Caesar. Al negen maanden na het begin van de affaire schonk ze hem een zoon, die de naam Caesarion (kleine Caesar) kreeg. Caesar besloot hem echter niet te erkennen als zijn zoon, tot onvrede van Cleopatra. Tussen 46 en 44 voor Christus verbleef zij in Rome, waar zij hem ervan probeerde te overtuigen Caesarion alsnog te accepteren als zijn zoon. Na de moord op Caesar in 44 voor Christus keerde Cleopatra echter zonder resultaat terug naar Egypte

Alexander Helios en Cleopatra Selene II

Drie jaar later verleidde ze daar de Romeinse consul Marcus Antonius. Met hem kreeg ze al snel een tweeling, een zoon genaamd Alexander en een dochter genaamd Cleopatra. Aanvankelijk erkende ook Marcus Antonius zijn kinderen niet, maar in 37 voor Christus kwam hij tot inkeer. Omdat er in Egypte in dat jaar ook een zonsverduistering plaatsvond, kregen de kinderen de astronomische bijnamen ‘Helios’ (zon) en ‘Selene’ (Maan). Een jaar later volgde er ook nog een derde kind, een zoon met de naam Ptolemaeus Philadelphus.

Kindermoord

Inscriptie van Cleopatra en Caesarion

Inscriptie van Cleopatra en Caesarion

Uiteindelijk kwam het tot een machtsconflict tussen Marcus Antonius en Octavianus, de geadopteerde zoon van Caesar. Deze strijd werd verloren door Antonius, waarop hij en Cleopatra zelfmoord pleegden. De 16-jarige Caesarion werd vervolgens, vanwege zijn mogelijke afstamming van Caesar, uit de weg geruimd door Octavianus.

De overige drie kinderen werden naar Rome gebracht, waar ze verzorgd werden door de zus van Octavianus, Octavia. Enkele jaren later waren Alexander en Ptolemaeus spoorloos verdwenen. Alleen de vrouwelijke nakomeling van Cleopatra, Cleopatra Selene, overleefde en kreeg later zelf kinderen.

Tweeling van Cleopatra

Een Italiaanse egyptoloog heeft in een museum in Cairo nu een beeld van de tweeling van Cleopatra teruggevonden. Alexander en Selene staan naakt afgebeeld en hebben hun hand om elkaars schouder. In de andere hand hebben ze beide een slang vast, waarvan archeologen vermoeden dat het twee cobras zijn. Het is voor het eerst dat archeologen een beeld van de tweeling terugvinden, waardoor het met recht een unieke vondst genoemd mag worden.

Zie het bericht op Archeologie Online voor meer informatie over de vondst van de beelden.

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.