Koningin Fabiola der Belgen (1928-2014)

Op vijf december 2014 overleed de Belgische koningin Fabiola op 86 jarige leeftijd. Ze was al sinds 1993 weduwe van Koning Boudewijn, met wie ze in 1960 trouwde. Koningin Fabiola stond bekend als een sociaal bewogen vorstin.

Vroege leven van Koningin Fabiola

Fabiola Fernanda María de las Victorias Antonia Adelaida de Mora y Aragónwerd geboren als derde dochter in een Spaans adellijk gezin. Haar vader was graaf van Mora en ook via haar moeder stamde ze direct af van de hoge Spaanse aristocratie. Toen ze gedoopt werd, werd de Spaanse koningin Victoria Eugenia haar peetmoeder. Fabiola volgde een opleiding tot verpleegster en was een sociaal betrokken vrouw. Fabiola zou overwogen hebben om het klooster in te gaan. Het was echter een non die haar daar vanaf deed zien. De Ierse Victoria O’Brien, die bekend zou worden als vertrouwelinge van koning Boudewijn, bracht Fabiola samen met de Belgische koning.

Koningin der Belgen

In 1960 trouwde Fabiola met koning Boudewijn. Ter gelegenheid van het huwelijk noemde een Belgische ontdekkingsreiziger op de Zuidpool een bergketen naar de nieuwe koningin. Door het huwelijk werd Fabiola koningin der Belgen. Als koningin bleef Fabiola zich sociaal inzetten. Door de jaren heen nam ze het voorzitterschap van verschillende liefdadigheidsstichtingen op zich. Na het overlijden van haar voorgangster, koningin Elisabeth, nam ze ook het erevoorzitterschap van de Koningin Elisabethwedstrijd voor muziek op zich. Ook op internationaal niveau zette de koningin zich in. In 1992 was koningin Fabiola voorzitster van de Summit on Economic Progress of Rural Women. Maar liefst 64 echtgenotes van staatshoofden en regeringsleiders vergaderden daar over de positie van vrouwen in de derde wereld. Deze topbijeenkomst werd vaker gehouden en is sinds 1997 een officieel adviesorgaan van de VN.

Kinderloos huwelijk

Het huwelijk van de Belgische koning en koningin bleef kinderloos. Volgens een toespraak van koning Boudewijn gaf dat het koningspaar de kans om meer van alle kinderen te houden. De koningin richtte haar sociale activiteiten steeds meer op de positie van kinderen. In 1990 vertegenwoordigde ze samen met haar man België tijdens de eerste VN-top over het kind.

Koningin Fabiola en de Efteling

Haar liefde voor kinderen bleef de koningin ook in haar vrije tijd bezig houden. Al voor haar huwelijk schreef de koningin sprookjes, die gepubliceerd werden in de bundel Twaalf Wonderlijke Sprookjes. Het verhaal over de Indische waterlelies is het bekendste verhaal uit deze bundel. Niet in de laatste plaats omdat dit verhaal verbeeld is met een attractie in de Efteling. In 1966 werd de attractie door de Belgische ambassadeur in Nederland geopend. Een jaar later kwam koningin Fabiola met haar gezin zelf op bezoek om de attractie te bekijken.

Na de dood van Koning Boudewijn

In 1993 overleed koning Boudewijn plotseling op 62 jarige leeftijd tijdens een vakantie in Spanje. Koning Boudewijn werd opgevolgd door zijn broer, Albert II. Fabiola bleef haar titel als koningin behouden, maar trok zich grotendeels terug uit het publieke leven. Wel bleef ze betrokken bij de stichtingen waar ze het voorzitterschap bekleedde. In 2009 kreeg een Belgische krant een brief waarin gedreigd werd met een aanslag met een kruisboog op de koningin. Tijdens de eerstvolgende Belgische nationale feestdag werden maatregelen genomen om koningin Fabiola te beschermen. De aanslag werd verijdeld en koningin Fabiola zwaaide tijdens de festiviteiten met een appel. Volgens Belgische media een onverschrokken verwijzing naar het verhaal van Willem Tell. In datzelfde jaar werd de koningin met een longontsteking opgenomen.

Daarna ging het bergafwaarts met de gezondheid van Fabiola. Steeds vaker moest zij publieke gelegenheden afzeggen omdat haar slechte gezondheid haar parten speelde. Wel raakte ze nog in opspraak door de besteding van haar financiën. In juli 2013 verscheen de koningin voor het laatst in het openbaar. Op vijf december 2014 overleed zij op 86 jarige leeftijd thuis op kasteel Stuyvenberg in het Belgische Laken.

<h2>Bronnen:</h2>
www.nieuwsblad.be:<a href="http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141205_01413998"> Biografie. Fabiola, kinderloze koningin </a>

www.demorgen.be: <a href="http://www.demorgen.be/binnenland/koningin-fabiola-86-is-overleden-a2143... target="_blank">Koningin Fabiola (86) is overleden </a>

nl.wikipedia.org: <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Fabiola_Mora_y_Arag%C3%B3n" target="_blank">Fabiola Mora y Aragón</a>

geonames.usgs.gov:<a href="http://geonames.usgs.gov/apex/f?p=gnispq:5:0::NO::P5_ANTAR_ID:12250"> Antarctica detail </a>

www.eftepedia.nl:<a href="http://www.eftepedia.nl/lemma/De_Indische_Waterlelies"> De Indische Waterlelies </a>

www.trouw.nl:<a href="http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/archief/article/detail/2710023/19... Nooit begaf Boudewijn zich te ruste dan na een heilige mis </a>
<h2>Afbeelding:</h2>
By Schumacher, Karl H., Photographer [Public domain], <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ABaudouin_1969.jpg" target="_blank">via Wikimedia Commons</a>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.