Geen afbeelding beschikbaar

Koninginnedag en moederdag in Thailand

Vandaag, 12 augustus, is het Koninginnedag. In Thailand wel te verstaan. Koningin Sirikit, voluit Somdet Phra Nang Chao Sirikit Phra Borommarachininat (Hare Majesteit Koningin-regentes Sirikit) viert vandaag haar 79e verjaardag. Voor de Thai is de verjaardag van de moeder van het vaderland tegelijk ook moederdag, net zoals de verjaardag van de koning op 5 december in Thailand vaderdag is.

Koningin Sirikit is de vrouw van Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej, beter bekend als koning Rama de Grote. De koning en Sirikit ontmoetten elkaar in 1946 voor het eerst in Parijs. Ze vielen al snel voor elkaar. Op 28 april 1950 trouwden zij. Zij was toen pas achttien. Het echtpaar kreeg tussen 1951 en 1957 drie dochters en één zoon.

Rama werd in 1946 koning na het overlijden van zijn broer, Rama VIII. Daarmee is de vorst de langst regerende monarch ter wereld. In Thailand wordt hij vereerd als 'De Grote' vanwege zijn actieve inzet voor zijn onderdanen middels zijn koninklijke projecten, zoals de vervanging van opiumteelt door de teelt van koffie en thee, het goedkoop beschikbaar stellen van waterbuffels aan boeren, en zijn uitvinding van de Chai Pattana water aerator, een eenvoudig apparaat om zuurstofarm water te voorzien van zuurstof. Ook liet hij proeven doen met biobrandstoffen.

De koningin is minstens zo populair in Thailand. Haar verjaardag is eveneens ene nationale feestdag. Koningin Sirikit blinkt uit in de zogenaamde stille diplomatie, en speelt een belangrijke rol in het contact tussen de verschillende religieuze bevolkingsgroepen in Thailand. Vooral bij de moslim-minderheden in het zuiden van Thailand is zij zeer gezien. In 1956 was Sirikit een tijdlang regent, toen de koning zich, volgens de traditie, enige tijd terugtrok in een boeddhistisch klooster. Zij deed dat zo goed dat zij benoemd werd tot koningin-regentes. Ze heeft dus een actieve rol in de Thaise regering.

De koningin schreef een autobiografisch boek In Memory of my European Trip (1964) en diverse liederen. Ze doet veel charitatief werk. Zo is zij onder nadere erevoorzitter van het Thaise Rode Kruis. In 2004 werd ook Thailand getroffen door de tsunami op Tweede Kerstdag. Koningin Sirikit was persoonlijk actief bij de hulpverlening. Ook spant zij zich in voor vluchtelingen uit Cambodja en Birma, die in Thailand leven. Voor haar werk ontving zij talloze awards en onderscheidingen.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!