Geen afbeelding beschikbaar

Koninklijk gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op 3 augustus 1945 landde kroonprinses Juliana met haar dochters Beatrix, Irene en Margriet op Nederlandse bodem nadat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Canada verbleven. Prins Bernhard verbleef tijdens de bezetting in Londen om koningin Wilhelmina bij te staan. Het koninklijk gezin keerde samen, vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog, via Engeland terug naar Nederland.


Bovenstaande foto is genomen bij vliegveld Teuge bij Apeldoorn. Links vooraan staat prinses Margriet, in het midden prinses Beatrix en rechts prinses Irene. Bernhard en Juliana staan daarachter. Het koninklijk gezin was in Canada gaan wonen na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940. Kroonprinses Juliana vetrok aanvankelijk met haar man en kinderen naar Londen, waar koningin Wilhelma een dag later aankwam. Toen de oorlog ook voelbaar werd in Groot-Brittannië werd Juliana met Beatrix en Irene naar Ottowa in Canada gestuurd, waar de prinsesjes veilig konden opgroeien in villa ‘Nooitgedacht’. Prins Bernard vloog af en toe over vanuit Londen, waar hij voor de Britse geheime dienst werkte. Ook Wilhelmina kwam hen een aantal keer opzoeken.


In Nooitgedacht, zoals Julia de villa zelf genoemd had, leidden de kroonprinses en haar dochters een leven zonder hofhouding. Dit werkte voor Juliana erg bevrijdend, en zorgde er voor dat ze in korte tijd een stuk zelfstandiger werd, iets wat Bernhard in latere jaren vaak opmerkte. In 1943 werd prinses Margriet in Canada geboren. De hele Koninklijke familie kwam toen over om de doop van het prinsesje bij te wonen. In april 1945 keerden Juliana met haar moeder terug naar Nederland en vestigden ze zich in Breda. Daar werkte Juliana mee aan hulpacties voor mensen die zwaar hadden geleden tijdens de Hongerwinter van 1944 tot 1945.


In juni 1945 keerde Juliana terug naar Canada om haar dochters op te halen. Op bovenstaande foto is te zien hoe het gezin in augustus voor het eerst sinds vijf jaar weer herenigd werd op Nederlandse bodem. Na terugkomst nam het gezin weer hun intrek in Paleis Soestdijk. Daar zei Juliana op de radio: “Thans ben ik met Trix, Irene en Margriet weer terug in ons eigen huis Soestdijk. Dat grote ogenblik is dan eindelijk gekomen en in grote dankbaarheid ondervonden.”

Bronnen


 


- Historici.nl, 'Juliana (1909-2004)'.


- Vorstenvroegerennu.nl, 'Koningin Juliana'.


 


LeestipWilhelmina / Krijgshaftig in een vormeloze jas / druk 1Wilhelmina / Krijgshaftig in een vormeloze jas / druk 1


€ 38.50  

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 maart 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 maart 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 maart 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 maart 23:59 u. een abonnement.