Burcht Kriebstein

Kriebstein: de mooiste ridderburcht van Saksen

Wie bij kastelen denkt aan machtige gebouwen hoog op een heuveltop en aan dikke muren waar ridders de wacht houden, denkt eigenlijk aan Burcht Kriebstein in Saksen. Deze burcht torent hoog boven het landschap uit en je kan er alleen via een brug komen. Een echte ridderburcht dus. 

Ridders in Bucht Kriebstein

Wie bij Waldheim, tussen Leipzig, Chemnitz en Dresden, door de bossen en langs de oevers van het riviertje Zschopau wandelt, kan niet om Burcht Kriebstein heen. Als je aan de voet van de heuvel staat, is meteen duidelijk waarom de Heren van Beerwalde daar ruim zes eeuwen geleden een vesting lieten bouwen. De dikke en hoge muren van de burcht torenen hoog boven het dal uit. Kriebstein is een indrukwekkende verschijning, en was dat zeker ook voor eventuele vijanden die eeuwen geleden het kasteel wilden innemen. 

Het hoogtepunt van Burcht Kriebstein is de donjon, de grote woontoren van het kasteel. Die staat op het hoogste punt van de rotsen en als je goed kijkt, zie je dat dit een bouwkundig meesterwerk is. Op sommige plekken lopen de muren van het kasteel naadloos over in de rotsen waar het kasteel op staat en lijkt het kasteel in de rotsen te zijn gebouwd. 

Burcht Kriebstein

De erkers die op veel plaatsen uit de muren steken en de laatmiddeleeuwse torentjes die op de hoeken van het dak staan, maken van het kasteel een goed herkenbare en unieke verschijning. De spits van de dakruiter, het torentje op de nok het dak, steekt meer dan veertig meter boven het dal uit. Maar de ovale ringmuur die op de steile helling staat, is niet minder imposant.

Hoog en veilig op de rotsen en tussen de beboste heuvels, heeft Burcht Kriebstein de afgelopen eeuwen goed doorstaan. De burcht heeft nauwelijks geleden onder oorlogen of verval, al werd er door de eeuwen heen wel van alles aangepast en aangebouwd naar de smaak van de tijd. Daardoor zie je in het kasteel sporen uit alle tijden. Van de vijfhonderd jaar oude kapel met laatmiddeleeuwse wandschilderingen tot vertrekken die zijn ingericht volgens de neogotische mode uit de late negentiende eeuw, je kan het vandaag de dag nog allemaal bekijken. Maar wat er niet veranderd is: Burcht Kriebstein heeft de uitstraling van een onneembare vesting behouden, het is altijd een kasteel voor échte ridders gebleven. En ook van binnen ademt het kasteel nog altijd dat echte ‘riddergevoel’. 

Unieke muurschilderingen uit de vijftiende eeuw

Tegenwoordig is Burcht Kriebstein opengesteld voor publiek. Binnen vind je een museum over de burcht en de middeleeuwen. De laat-gotische muurschilderingen in de kapel zijn een bijzonder onderdeel van dat museum en horen bij de best bewaarde middeleeuwse muurschilderingen van Duitsland. Ook bijzonder is de Kriebstein Kamer op de derde verdieping van de grote woontoren. De houten wandpanelen en het plafond van die kamer zijn rijk beschilderd met bloemmotieven en beelden van heiligen. De schilderingen werden gemaakt in de vijftiende eeuw en zijn een uniek voorbeeld van de manier waarop rijke kasteelheren hun vertrekken lieten versieren. Een uniek stukje middeleeuwse binnenhuisarchitectuur dus.

Maar er gebeurt meer in het kasteel. In de Grote Zaal worden tegenwoordig concerten gegeven en op de binnenplaats van Kriebstein worden regelmatig middeleeuwse festivals gehouden. Een mooie gelegenheid om je een dag helemaal onder te dompelen in het leven van de ridders die hier eeuwen geleden woonden.

Meer weten over de evenementen en tentoonstellingen? Op de website van het kasteel vind je alle evenementen.

De schat van Kriebstein

Je kan niet in Kriebstein geweest zijn zonder de ‘Schat van Kriebstein’ te hebben bewonderd. Deze schat werd in de jaren 80 gevonden in de schoorsteen van de donjon. De schat bestaat uit een verzameling zilverwerk en porseleinen figuren die waren ingemetseld in deze schoorsteen. Wat bleek? Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de Duitse wehrmachtofficier Heinrich Graf von Lehndorff zijn kostbaarheden voor de zekerheid in het kasteel verborgen. Von Lehndorff deed namelijk mee aan aan operatie Walküre - het beroemde complot om Adolf Hitler te vermoorden. Maar toen dat complot mislukte en Von Lehndorff ter dood veroordeeld werd, was er niemand meer in leven die ven het bestaan van die schat wist. Totdat bouwwakkers jaren later door puur toeval de schat ingemetseld in de muur tegenkwamen. 

De Kriebstein Kamer of de schat met eigen ogen bekijken? Dat kan! Met de Schlosserlandkaart kan je bucht Kriebstein en vele andere burchten, paleizen en kastelen in de Duitse deelstaat Saksen voordelig bezoeken, Met de Schlosserlandkaart krijg je tien dagen lang onbeperkt toegang tot alle kastelen. De kaart kost maar 42 euro voor een gezin met twee volwassenen en kinderen tot 13 jaar. Kijk hier voor meer informatie.

Bronnen:

Schloesserland-sachsen.de: castles
Schloesserland-sachsen.de
brug-kriebstein.eu

Wikipedia.org: Brug Kriebstein

Afbeeldingen:

Burcht Kriebstein door Schlosserland Sachsen/TMGS Sachsen

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.