Geen afbeelding beschikbaar

L. Ron Hubbard en de Scientology kerk

"Hij was een lompe roodharige charismatische leugenachtige frauduleuze pseudowetenschappelijke schrijver"

“Ik zou graag een religie oprichten. Dat is waar het geld zit”, aldus Scientology kerk oprichter L. Ron Hubbard in 1949. Zijn achterkleinzoon, Jamie DeWolf, heeft felle kritiek geuit op zijn overleden overgrootvader en de Scientology kerk. Sciencefiction schrijver Hubbard en zijn volgelingen stichtten in 1954 de Scientology kerk, dat uit zou groeien tot een grootschalige organisatie.

Lafayette Ronald Hubbard was een Amerikaanse schrijver die vooral pulpboekjes en sciencefiction schreef. In 1948 begon hij zich bezig te houden met het bestuderen van magie en hypnose. Hij ontwikkelde een therapiemethode, genaamd Dianetics, waarbij patiënten traumatische gebeurtenissen in het verleden oprakelden om van hun ziektes af te komen. Amerikaanse wetenschappers hadden grote bezwaren tegen de methode van Hubbard en verklaarden dat het onzin was, maar alsnog kreeg Dianetics veel aandacht. Toen de therapie in 1952 minder populair werd, kreeg Hubbard problemen met zijn geldschieters en stortte zijn bedrijf in.

Hubbard begon kort na zijn faillissement met het ontwikkelen van een nieuwe methode. Hij beweerde de menselijke ziel te hebben gevonden en zei de ziel te kunnen bevrijden, waardoor mensen hun ‘voormalige superkrachten’ terug zouden krijgen. Hubbard kreeg snel volgelingen, die overtuigd waren van zijn theorieën. Op basis van zijn nieuwe filosofie, stichtten Hubbard en zijn volgelingen in 1954 de Scientology kerk. Deze geloofsorganisatie verspreidde zich snel in de Verenigde Staten en kreeg ook afdelingen in andere landen zoals Australië en Zuid-Afrika. Leden werden verplicht om banden met familieleden te doorsnijden, die kritisch tegenover Scientology stonden.

Het geloofsverhaal, waar de Scientology kerk op is gebaseerd, werd veel bekritiseerd van buitenaf. Zo geloven leden van de kerk dat menselijke zielen, thetanen genoemd, afkomstig zijn van andere planeten. Deze thetanenzijn gevangen gezet in menselijke lichamen en zijn hun vorige bestaan vergeten. Hubbard schreef 500.000 pagina’s over Scientology en de menselijke oorsprong. Leden van de Scientology kerk moeten geld betalen om meer te leren over het Scientology geloof. Hubbard verklaarde in 1949: “schrijven voor een cent per woord is belachelijk. Als je echt miljoenen wilt verdienen, kun je het beste je eigen religie beginnen”.

Bekende leden van de Scientology kerk zijn onder andere Tom Cruise, John Travolta en Katie Holmes.

Nu, 26 jaar na de dood van Hubbard, heeft zijn achterkleinzoon Jamie DeWolf zich kritisch uitgelaten over de oprichter van de Scientology kerk. Een woordvoerster van de Scientology kerk antwoordde daarop: “ondanks zijn publieke optredens heeft meneer DeWolf geen enkele kennis van de Scientology kerk of zijn oprichter”.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.