Laszlo Csatary en Hongarije tijdens de Tweede Wereldoorlog

De Hongaarse oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog Laszlo Csatary is gearresteerd in Boedapest. De 97-jarige Hongaar was vijftien jaar spoorloos, tot het Simon Wiesenthal centrum hem afgelopen jaar opspoorde. László Csizsik-Csatáry, zoals hij voluit heet, is mogelijk verantwoordelijk voor het afvoeren van meer dan 15.000 joden naar vernietigingskampen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Hongarije een trouwe bondgenoot van nazi-Duitsland. Veel Hongaren zagen Duitsland als het enige land dat opgewassen was tegen de door hen zo gehate Sovjet-Unie. In  1944 bezette Hitler Hongarije echter toch, omdat het staatshoofd, Miklós Horthy, contact had gezocht met de geallieerden. Hierop vielen de Duitsers Hongarije binnen en namen de controle over in het land. 

Met de machtsovername van Hongarije ging ook de zogenaamde ‘Aktion Höss’ van start. Deze actie hield de deportatie en moord op bijna een half miljoen Hongaarse Joden in. Csatary nam hieraan deel als commandant bij de politie. Hij werkte voornamelijk in de joodse ghetto van Kassa (nu Košice), waar hij ‘sadistisch te werk zou zijn gegaan’. Zo zou hij regelmatig vrouwen hebben geslagen en mensen buiten in de vrieskou kuilen hebben laten graven. In deze ghetto hielp hij ook met het organiseren van de deportatie van meer dan 15.700 joden naar vernietigingskamp Auschwitz.

Na de oorlog werd Csatary in Tsjecho-Slowakije veroordeeld voor zijn oorlogsmisdaden, maar hij wist te vluchten en vestigde zich onder een valse naam in Canada, waar hij kunsthandelaar werd. In 1997 kwam de Canadese overheid erachter wie hij werkelijk was, waarna Csatary weer vluchtte. Hierna zou hij al naar Boedapast zijn verhuisd, waar het Simon Wiesenthal centrum hem in september 2011 opspoorde. Afgelopen weekeinde weren het adres en enkele foto’s van Csatary door de Britse krant the Sun gepubliceerd. Hierna besloten de Hongaarse autoriteiten over te gaan tot arrestatie van de inmiddels 97-jarige Csatary. 

Meer weten

Meer lezen over: 

Landen: 

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!