Lezing over Limburgse boerensamenleving in Middeleeuwen

Op dinsdag 29 april 2014 houdt dr. Hans Renes een lezing in het Thermenmuseum over de boerensamenleving in de middeleeuwen. Centraal staat het middeleeuwse landschap in Zuid-Limburg en de boerenlandbouw uit die tijd. De lezing start om 19.00 uur.

Middeleeuwse boeren

Van Noord-Frankrijk tot in het oosten van Europa loopt een brede strook van landschappen die vanouds gekenmerkt worden door grootschalige graanteelt. Zuid-Limburg vormt het Nederlandse deel van die zone. Het Zuid-Limburgse landschap heeft in de middeleeuwen veel van zijn huidige kenmerken gekregen. Bossen werden omgezet in cultuurland, wegen werden aangelegd en dorpen en steden gesticht. Door historische bronnen te combineren met veldwerk, historische kaarten en kaarten van bodem en hoogteverschillen is de historische ontwikkeling van het landschap gereconstrueerd.

Lezing Limburgse boerensamenleving in Middeleeuwen in ThermenmuseumHans Renes is historisch-geograaf aan de Universiteit Utrecht en hoogleraar Erfgoed van Stad en Land aan de Vrije Universiteit. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw heeft hij veel onderzoek gedaan naar de landschapsgeschiedenis van Limburg. Nadien heeft hij zich onder meer bezig gehouden met Europese landschappen en met de relatie tussen erfgoed en ruimtelijke ordening. Onlangs werkte hij mee aan de nieuwe Geschiedenis van Limburg.

Lezingenreeks

Van 28 januari t/m 27 mei 2014 organiseert het Thermenmuseum maandelijks een lezing in het thema ‘De eerste boeren’, horend bij de gelijknamige tentoonstelling die momenteel te zien is in het museum. In de lezingencyclus staat de boerenlandbouw op de löss in Zuid-Limburg door de eeuwen heen centraal. De laatste lezing vindt plaats op 27 mei 2014.

<h3>Meer informatie</h3>
<p><strong>Toegang:</strong> € 7,50; Passe-partout (5 lezingen) € 30,00. <br /><strong>Aanmelden:</strong> tel. 045-5605100, info@thermenmuseum.nl of via de balie van het Thermenmuseum<br /><strong>Adres:</strong> Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen<br /><strong>Website:</strong> <a title="Thermenmuseum Heerlen" href="http://www.thermenmuseum.nl/" target="_blank">www.thermenmuseum.nl</a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.