Geen afbeelding beschikbaar

Machiavelli en de Machiavelliprijs

Maxima is een kei in communiceren

Prinses Maxima kreeg gisteren de Machiavelliprijs uitgereikt vanwege haar communicatieve gaven die zij de afgelopen tien jaar toonde. De Machiavelliprijs is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. De prijs is vernoemd naar de Italiaanse schrijver, filosoof, diplomaat en humanist tijdens de renaissance: Machiavelli.

Niccolò Machiavelli werd geboren op 3 mei 1469 in Florence. Hij wordt nog altijd beschouwd als één van de belangrijkste politieke denkers uit Europa. Van 1498 tot 1512 bekleedde hij de functie van hoofd van de Tweede Kanselarij van de Grote Raad van Florence. Toen hij echter in 1512 uit zijn ambt werd gezet, schreef hij zijn beroemd geworden boek: Il Principe (De Heerser/ De Vorst), waarin een beeld wordt beschreven van het machtsmechanisme, dat ook vandaag de dag nog actueel is. Hij keerde zich tegen het ethische denken en bracht hierin de stelling naar voren dat het politieke doel de middelen heiligt. Centraal in dit werk stond de term politieke daadkracht, Virtù, waarin het belang van de staat ten allen tijde voorop moest staan.

In Nederland zet de stichting Machiavelli, vernoemd naar de humanist, zich in voor de uitwisseling van denkbeelden over communicatie tussen politiek en overheid en de rol die de media hierin speelt. Zij streven ernaar de naam van de politiek denker in verband te brengen met actuele vraagstukken. In dit kader reiken zij sinds 1998 jaarlijks de Machiavelliprijs uit. Gisteren werd de prijs uitgereikt aan prinses Maxima “voor de uitzonderlijke communicatieve kwaliteiten die de afgelopen tien jaar haar werk als prinses der Nederlanden hebben gekenmerkt. Zij heeft daarmee een eigen en eigentijds gezicht gegeven aan de monarchie”, aldus het juryrapport. Maxima sprak na het uitreiken van de prijs haar dank uit aan haar schoonmoeder, koningin Beatrix. “Mijn man en ik kunnen dit werk alleen doen dankzij het gezag van mijn schoonmoeder dat zij in 32 jaar heeft opgebouwd.”

Leestip:


Titel:
Het Nederlandse gezicht van Machiavelli
Twee en een halve eeuw interpretatie 1550-1800
Redactie: E.O.G. Haitsma Mulier
ISBN: 9065503293
Uitgever: Verloren
Prijs: € 9
Winkelwagen

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.