Manuel uit Fawlty Towers overleden

De acteur Andrew Sachs, vooral bekend om zijn rol als de Spaanse ober Manuel uit Fawlty Towers, is op 23 november 2016 op 86-jarige leeftijd overleden. Bekend om zijn zinnetje ‘I know nothing’, bracht zijn vrouw pas vandaag het nieuws rondom Sachs overlijden naar buiten.

Jonge jaren

Andrew Sachs werd in 1930 geboren in Berlijn. Zijn moeder was katholiek, zijn vader was joods. In 1938 vluchtte de familie dan ook van Duitsland naar Groot-Brittannië. Zij vestigden zich in noord-Londen. Hij studeerde schipsmanagement in Londen. In 1960 trouwde Andrew Sachs met Melody Lang.

Vroeg acteerwerk

De eerste keer dat Andrew Sachs op een scherm te zien was, was in de film The Night We Dropped a Clange. Dit was in 1959. In de jaren 60 speelde hij in verschillende televisieseries. Zo was hij bijvoorbeeld te zien in een aflevering van Randall and Hopkirk, een serie over Britse privédetectives.

Doorbraak als Manuel uit Fawlty Towers

Hoewel Andrew Sachs rollen had in een aanzienlijk aantal televisieseries, werd hij het meest bekend om zijn acteerrol als Manuel in de beroemde Britse komedie Fawlty Towers. In de rol van Manuel speelde hij een ober in een hotel dat gerund werd door Basil Fawlty, gespeeld door John Cleese. Manuel was afkomstig uit Barcelona en sprak nauwelijks Engels. Zijn meest beroemde zinnetjes waren dan ook ‘Que?’ en ‘I know nothing.’

Manuel werd aangenomen in het hotel omdat hij goedkoop was en de ambitie toonde om Engels te leren. John Cleese stelde later dat er destijds in Londen veel buitenlandse obers werkten. Het karakter van Manuel moest verwarring scheppen.

Geslagen door John Cleese

Met regelmaat werd Manuel door de hoteleigenaar geslagen als hij weer iets niet begreep. In een interview vertelde Andrew Sachs later dat hij hierbij soms daadwerkelijk gewond raakte. “I must say yes, yes it hurt, several times, more than once.” Ook vertelde hij dat hij eens per ongeluk met een echte pan geslagen werd.

Na zijn rol in Fawlty Towers bleef Andrew Sachs actief. Zo speelde hij veel gastrollen in verschillende series. Zo speelde hij in verschillende programma’s van de BBC, verscheen hij in Casualty en speelde Einstein in een aflevering van het Amerikaanse programma NOVA.

<h3>Bronnen</h3>
bbc.com <a href="http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-38178353" target="_blank">entertainment arts</a>

nos.nl <a href="http://nos.nl/artikel/2146036-manuel-uit-fawlty-towers-overleden.html" target="_blank">manuel fawlty towers overleden</a>

theguardian.com <a href="https://www.theguardian.com/media/2016/dec/01/andrew-sachs-dies-after-al... target="_blank">andrew sachs dies</a>
<h3>Afbeelding</h3>
wikimedia.org, foto: onderwijsgek, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zwolle_Begraafplaats_Meppelerstr... target="_blank">Begraafplaats</a>

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!