Massamoorden door de nazi’s in Kragujevac

Op 21 oktober 1941 vermoorden de nazi’s duizenden mensen in het Servische stadje Kragujevac. Het aantal doden is nooit vastgesteld. De aantallen lopen uiteen van 2.300 tot 7000 slachtoffers. De massamoord was een vergelding voor de aanval op Duitse soldaten door verschillende verzetsgroeperingen.

De Duitse veldmaarschalk Wilhelm Keital verkondigde op 16 september 1941 dat de algemene regel was dat er voor elke gewonde Duitse soldaat 50 burgers zouden worden omgebracht en dat voor elke Duitse dode er 100 burgers moesten worden geëxecuteerd.

Aanval op Duitse soldaten

Begin oktober 1941 werd een groep Duitse soldaten dichtbij het Servische Gornji Milanovac aangevallen door leden van het Volksbevrijdingsleger en Partizanen Detachement van Joegoslavië en door leden van de nationalistische beweging Cetniks onder leiding van Draza Mihajlovic. Tijdens de aanval kwamen 10 Duitse soldaten om het leven en raakten er 26 soldaten gewond.

Arrestatie duizenden mannen

Als vergelding voor de actie arresteerden Duitse soldaten samen met leden van het Servische Vrijwillige Commando en de Servische Staatsgarde op 18 oktober 1941 alle Joodse mannen en een aantal communisten in Kragujevac. De groep die bestond uit 70 mannen voldeed niet, de Duitsers wilden een groter aantal burgers ombrengen. Zodoende werd de stad de drie dagen erna uitgekamd om meer gevangenen te verzamelen. Alle mannen tussen de 16 en 60 jaar werden gearresteerd waaronder 300 kinderen die op de middelbare school zaten en 18 leraren. In totaal bestond de groep gevangenen nu uit bijna 10.000 mannen.

Executie gevangenen

Op 21 oktober rond 6 uur ’s middags begon de executie van de gevangenen. In groepen van 400 werden de burgers om het leven gebracht. De executie ging ook de volgende dag door. Een deel van de gevangenen werd in leven gelaten om als gijzelaar te dienen indien er weer een vergelding zou plaatsvinden. De Duitse gevolmachtigde minister van Buitenlandse Zaken in Servië, Felix Benzler verklaarde dat de Duitse troepen 2.300 mensen hadden geëxecuteerd.

Onduidelijkheid

Over het aantal mensen dat daadwerkelijk is vermoord door de Duitsers bestaat nog veel onduidelijkheid. Ooggetuigen verklaarden na de oorlog dat er wel 7000 mensen waren omgebracht terwijl de Servische regering het aantal op 2324 stelde. Andere bronnen spreken weer van andere aantallen tussen 2.500 en de 5000 slachtoffers. Het onderzoek naar de massamoord gaat ook vandaag nog door.

 

<h3>Bronnen</h3>
-      Berengarten.com, <a href="http://www.berengarten.com/site/Kragujevac-Massacre.html">Massacra of Kragujevac </a>

-      Antiwar.com, <a href="http://www.antiwar.com/orig/savich3.html">German Occupation of Serbia (...)</a>  (18-10-2003)

-      Serbianna.com, <a href="http://serbianna.com/analysis/archives/223">The Legacy of the (...) </a> (18-10-2013)

&nbsp;

<strong>Afbeelding</strong>

-      Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:142_Germans_arested_people_in_Kra... arested people in (...)  </a>(oktober 1941)

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.