Micheil Saakasjvili en de Rozenrevolutie in Georgië

Vanaf vandaag draait de documentairefilm ‘Stand by your president’ van Ineke Smit in de Nederlandse filmtheaters. De film geeft een kijkje in het leven van Sandra Roelofs, de First Lady van de voormalig president van Georgië: Micheil Saakasjvili,  die in Georgië aan de macht kwam na de Rozenrevolutie van 2003.

Roelofs en Saakasjvili

Roelofs en Saakasjvili ontmoetten elkaar in 1993 tijdens een mensenrechtenconferentie. In 1995 verhuisden zij samen naar Georgië, waar ze twee zonen kregen. Saakasjvili studeerde rechten en werd in Georgië minister van Justitie onder de regering van zijn voorganger Sjevardnadze.

Sakaasjvili in de oppositie

Sakaasjvili diende een wetsvoorstel in dat de corruptie in het land moest tegengaan. Sjevardnadze accepteerde de wet niet, waarna Sakaasjvili zijn ontslag indiende. Een jaar later richtte hij zijn eigen politieke partij op - de Verenigde Nationale Beweging - waarmee hij de oppositie tegen de president ging leiden.

De Rozenrevolutie

In 2003 was voor Saakasjvili en zijn partij de maat vol. Middels een vreedzame revolutie wist hij Sjevardnadze tot aftreden te dwingen. Bij de verkiezingen die volgden in 2004 werd gevreesd voor een lage opkomst, maar de verkiezingsdrempel van 50% werd gehaald. Sakaasjvili kreeg 96% van de stemmen en mocht zichzelf de nieuwe president van Georgië noemen.

Politieke en sociale onrust

Sakaasjvili kreeg de leiding over een politiek en sociaal zeer onrustig land. Het land had te kampen met grote armoede. Daarnaast was de bevolking verdeeld en kreeg Sakaasjvili te maken met opstandige provincies. In deze delen van het land voelde de bevolking veel sympathie voor buurland Rusland. Dit leidde tot spanningen met Rusland. In 2007 braken er grote protesten uit tegen de regering van Sakaasjvili; de president werd beschuldigd van corruptie. Zelf geloofde Sakaasjvili dat de protesten gesteund werden door Rusland en dat de Georgische bevolking nog achter hem stond.

Nieuwe verkiezingen

In 2008 vonden er opnieuw verkiezingen plaats. Sakaasjvili werd herkozen met een kleine meerderheid. Hij wist een tweede stemronde te voorkomen, waarna er twijfel ontstond over de geldigheid van de verkiezingen. Buitenlandse waarnemers concludeerden echter dat de stemming eerlijk verlopen was.

Oorlog in Zuid-Ossetië

Al vrij snel na de herverkiezing van Sakaasjvili ontstond er oorlog in het Georgische Zuid-Ossetië. De regio wilde zich afscheiden van Georgië en had zich reeds in 1990 onafhankelijk verklaard. Het Georgische leger trok in 2008 het gebied binnen om de opstandige provincie tot bedaren te brengen. In reactie hierop trok ook het Russische leger de provincie in, om het Russische deel van de bevolking te beschermen. Rusland veroverde binnen enkele dagen de gehele provincie. Na bemiddeling tussen beide landen werd er een staakt-het-vuren afgekondigd. Enkele dagen later tekenden beide landen - na tussenkomst van Frankrijk en de Verenigde Staten -  het vredesakkoord.

Het aftreden van Sakaasjvili

In 2013 liep de tweede termijn van Sakaasjvili af en moest hij aftreden. Uit angst voor vervolging ontvluchtte hij het land. Zijn vrouw Sandra Roelofs bleef in Georgië, naar eigen zeggen omdat zij zich meer verbonden voelde met het land dan met haar man. Nog steeds heeft Georgië te kampen met corruptie en armoede.

‘Stand by your president’

Voor de documentaire volgde regisseur Ineke Smit Sandra Roelofs tijdens haar laatste jaar als First Lady van Georgië. Naast haar leven als publiek figuur, toont de film ook delen van het privéleven van Roelofs, zoals de heimwee naar haar jeugd in Zeeland. Nu haar man geen president meer is, zal ook Roelofs moeten wennen aan een leven zonder dagelijks in de spotlights te staan.

 

 

<h3>Bronnen</h3>
Volkskrant, <a title="Ineke Smits vers eten (...) - op Volkskrant.nl" href="http://www.volkskrant.nl/dossier-4-uur-nieuwsbreak/ineke-smits-vers-eten... target="_blank">'Ineke Smits vers eten (...)'
</a>NOS.nl, <a title="Sakaasjvili is Georgie ontvlucht - op NOS" href="http://nos.nl/artikel/589264-saakasjvili-is-georgie-ontvlucht.html" target="_blank">'Saakasjvili is Georgië ontvlucht'
</a>Standbyyourpresident.nl, <a title="Synopsis - op standbyyourpresident.nl" href="http://standbyyourpresident.nl/synopsis.html" target="_blank">'synopsis'
</a>Wikipedia, <a title="Micheil Sakaasjvili - op Wikipedia" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Micheil_Saakasjvili" target="_blank">Micheil Sakaasjvili</a>
<h3>Afbeelding</h3>
<a title="Saakasjvili - op Wikimedia Commons" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flickr_-_europeanpeoplesparty_-_E...(630).jpg?uselang=nl" target="_blank">Wikimedia Commons</a>, Door European People's Party (EPP Congress Warsaw) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]

 

 

Rubrieken: 

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!