Geen afbeelding beschikbaar

Mogelijk Duitse U-boot gevonden op Canadese rivier

Een groep duikers heeft op de Canadese Churchill rivier mogelijk de restanten van een Duitse U-boot gevonden. De ontdekking zou uiterst opmerkelijk zijn, aangezien de vindplaats van de onderzeeboot zich ruim 100 kilometer van de oceaan bevindt. Toch houdt de Canadese overheid er sterk rekening mee dat het inderdaad een U-boot betreft, aangezien bekend is dat de Duitse onderzeeërs regelmatig missies uitvoerden voor de kust van Canada.

Twee jaar geleden werd de zandbodem van de Canadese Churchill rivier voor het eerst onderworpen aan een sonar-scan. De betrokken duikers waren toen op zoek naar de lichamen van drie mannen die een enige tijd daarvoor in het water waren gevallen in het stroomopwaarts gelegen Muskrat Falls. De mannen werden niet gevonden, maar toen het team de sonarbeelden later nogmaals bekeek, deden ze wel een andere ontdekking.

“We hadden verwacht iets totaal anders aan te treffen, geen onderzeeër, en zeker geen U-boot,” aldus duiker Brian Corbin, die betrokken was bij de ontdekking. “We dachten niet dat het mogelijk was, maar de lengte bedraagt 30 meter, dus we zijn er nu redelijk zeker van”. De ontdekkers hebben de lokale autoriteiten op de hoogte gesteld, en ook zij houden er rekening mee dat de vondst een U-boot betreft. Zelfs de Duitse ambassade in de Canadese hoofdstad Ottawa is inmiddels op de hoogte gesteld.

“We weten dat er Duitse U-boten tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren in de regio” zo stelt Georg Juergens, assistent-hoofd van de ambassade. Zo werd de veerboot SS Caribou in 1942 getroffen door een Duitse torpedo, met 136 doden tot gevolg. Daarnaast vielen er ook 60 dodelijke slachtoffers op de 4 vrachtschepen die de Duitse onderzeeërs in dat jaar voor de Canadese kust tot zinken brachten. Toch zou Juergens het “opvallend en opwindend” vinden als de vondst echt een Duitse U-boot blijkt, aangezien de onderzeeërs zich over het algemeen niet zo ver landinwaarts begaven.

Mocht het wrak na verder onderzoek inderdaad een U-boot blijken te zijn, dan zou de Duitse overheid er overigens geen voorstander van zijn om het schip naar de oppervlakte te brengen. “Dat zou tegen onze traditie en gebruiken in gaan”, zo verklaart Juergens, want “de site zou dan tot een oorlogsgraf op zee verklaard worden”, en die moeten met rust gelaten worden.

Bron: CBC News

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.