Robert F Kennedy

Moord op Robert Kennedy

Nina Rhodes-Hughes, ooggetuige van de moord op Robbert ‘Bobby’ Kennedy in 1968, verklaarde in 2012 dat er niet één, maar twee schutters waren die de presidentskandidaat ombrachten. Rhodes-Hughes, die tijdens de aanslag naast Kennedy stond, vertelde dit destijds aan de rechercheurs maar die wilden volgens haar niet luisteren. Zij meent dat de ware toedracht van de moord in de doofpot is gestopt.


Robert Francis Kennedy was de broer van de beroemde president John F. Kennedy. Robert werd op 20 november 1925 geboren, na zijn studie rechten aan Harvard werkte hij een aantal jaar als advocaat in Washington. Met dit werk stopte hij in 1952,  zodat hij de senaatscampagne van zijn oudere broer John kon bestieren. Na het succes wat hiermee behaald nam hij zitting in de Senaat, tot het moment dat John zich in 1959 kandidaat stelde als president en hij hem wederom hielp met de campagne. Na de verkiezingswinst in 1960, benoemde president John F. Kennedy zijn broer meteen tot minister van Justitie. Robert was erg loyaal aan zijn broer en bleek dan ook een belangrijk politiek adviseur, met name tijdens de Cuba crisis.


Presidentskandidaat Robert Kennedy


Na de moord op John in 1963, bleef Robert minister onder de nieuwe president Lyndon B. Johnson. In 1964 verliet hij echter de regering en stelde zich kandidaat als senator voor New York. Deze positie bekleedde hij van 1965 tot 1968. Binnen de Democratische Partij was Robert ontzettend populair, mede omdat hij zich hard maakte voor mensenrechten en minderheden in de VS.  In 1968 stelde hij zich dan ook kandidaat voor het presidentschap. Zijn campagne leek voorspoedig te verlopen en hij won de voorverkiezingen in Nebreska, Indiana, South Dakota en Californië. Na zijn dankrede in deze laatste staat, in hotel Ambassador in Los Angeles, kwam dit echter abrupt ten einde. Robert Kennedy werd vermoord terwijl hij door de achteringang het hotel verliet, om het personeel de hand te schudden.


Complottheorieën


Ondanks dat de dader, de Jordaniër Sirhan Sirhan, gelijk na de moord werd opgepakt, doen er allerlei complottheorieën de ronde over de moord. Zo werd in 2006 bekend dat er drie CIA agenten aanwezig waren bij de aanslag, waaronder David Morales, een fel tegenstander van het optreden van de Kennedy’s in Cuba. Hij zou tegen één van zijn ondergeschikten hebben gezegd dat hij verantwoordelijk was voor de moorden op beide Kennedy’s. Verder kwamen de schotwonden van Robert Kennedy niet overeen met de positie van Sirhan. Ook zouden er 13 kogels afgevuurd zijn, terwijl het wapen van Sirhan maar een magazijn van 8 kogels had.


Tweede schutter


Dat er een tweede schutter zou zijn geweest die Kennedy de fatale schotwond in het hoofd toebracht is al eerder geopperd. Dit schot kwam namelijk van achter, terwijl Sirhan voor hem stond. In 2008 bevestigde een getuige dit ook nog eens. De verklaringen van alle ooggetuigen zijn echter zo tegenstrijdig dat het moeilijk is te construeren wat er werkelijk gebeurd is. Sirhan pleit inmiddels voor vrijspraak.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.