Kennedy een paar minuten voor de moord

Kennedy-files openbaar: wat gebeurde er ook alweer?

Vandaag maakt de Amerikaanse president Trump de Kennedy-files openbaar. De openbaarmaking van de documenten over de moord op John F. Kennedy stond al langer op de agenda, maar men verwachtte dat Trump geen toestemming zou geven. Dat deed hij deze maand toch en vandaag, 26 oktober 2017, is het zo ver. Historici hebben hooggespannen verwachtingen van de archiefstukken. Waar gaat het over?

Aanslag op JFK

Waarschijnlijk bevatten de documenten informatie over de moord op president John F.  Kennedy op 22 november 1963. Tijdens een bezoek aan Dallas, in de staat Texas, werd hij rond half 1 ’s middags door zijn nek en hoofd geschoten, terwijl hij in zijn limousine langs de menigte reed. Hij overleed snel daarna. Nog geen twee uur later werd de vicepresident, Lyndon B. Johnson beëdigd.  De moord, die live op televisie te zien was, leidde tot massale rouw in de VS.

Complottheorieën

Kennedy werd volgens de onderzoekscommissie doodgeschoten door Lee Harvey Oswald, die zelf twee dagen na de moord werd gedood. Hij kon daardoor niet worden berecht. Sindsdien bestaan er allerlei complottheorieën over wat er die bewuste dag gebeurd zou zijn. Zo werd onder meer geloofd dat de CIA en de FBI er iets mee te maken zouden hebben, dat het een complot van Cuba was, of een daad van de maffia.

Kennedy-files

De ruim 3600 stukken die vandaag worden ontsloten kunnen meer informatie over de toedracht van de moord verschaffen. Het zijn documenten van de FBI, CIA en de onderzoekscommissie Warren over de moord, de onderzoeksmethoden en de uitkomsten van dat onderzoek. 25 jaar geleden werd besloten dat op 26 oktober 2017 opnieuw besloten moest worden of de stukken geheim bleven of openbaar gemaakt mochten worden. Met de ontsluiting gaat Trump in tegen het advies van de Amerikaanse Veiligheidsraad, die de stukken liever gesloten houdt. Dat maakt historici en andere geïnteresseerden alleen maar hoopvoller: zal er eindelijk een definitief antwoord komen op de vraag wie Kennedy heeft vermoord?

Bronnen:

Afbeelding:

John F. Kennedy, een paar minuten voor de aanslag. Walt Cisco, Dallas Morning News, 22 november 1963. [Public Domain via Wikimedia Commons]

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.