Afsluitdijk opknapbeurt

Na negentig jaar verdient de Afsluitdijk een opknapbeurt

Met de aanbevelingen uit het rapport van de Adviescommissie Toekomst Afsluitdijk moet de ‘dijk van een dijk’ worden klaargemaakt voor de toekomst. In de tachtig jaar dat de Afsluitdijk nu bestaat, heeft hij zijn waarde bewezen. Als zeewering, als verbindingsweg, en als toneel voor één van de weinige overwinningen van het Nederlandse leger tijdens de Duitse inval in mei 1940.

In 1927 werd begonnen met de aanleg, die in 1932 werd voltooid. De dijk is ontworpen door ingenieur Cornelis Lely, ooit voorzitter van de Zuiderzeevereniging en later minister van Waterstaat.

Duitse troepen tegengehouden

De Nederlandse stelling bij Kornwerderzand was in de meidagen van 1940 de enige plaats waar het Duitse leger succesvol werd tegengehouden. Deze ‘slag om de Afsluitdijk’ is één van de weinige Nederlagen die het Duitse leger te verduren kreeg tijdens de verovering van West Europa.

De dijk hield het

De Afsluitdijk heeft in de loop der jaren op meerdere manieren zijn waarde bewezen, zoals in 1953. Tijdens de storm die de Watersnoodramp veroorzaakte, hield de Afsluitdijk het, waardoor de gebieden rondom het IJsselmeer werden behoed voor overstroming. Ook als verbindingsweg tussen Noord Holland en Friesland is de dijk belangrijk. De dijk is deel van de Rijksweg A7/N7. Dagelijks rijden er zo’n 10.0000 auto’s overheen. 

Opknapbeurt 

Na negentig jaar trouwe dienst is de Afsluitdijk is toe aan een flinke opknapbeurt om beter bestand te zijn tegen zware stormen. De adviescommissie Toekomst Afsluitdijk stelde in 2011 voor om de top van de dijk te versterken met een laag asfalt. Daarmee moet de dijk gegarandeerde veiligheid bieden bij stormen die eens in de 10.000 jaar voorkomen. Dit soort extreem weer zal door de klimaatverandering steeds vaker voorkomen. 

In 2022 bleek dat Rijkswaterstaat tijdens de aanbesteding van de renovatie van de afsluitdijk, die in 2019 begon, grote fouten had gemaakt die ervoor zorgden dat het project veel duurder uitviel dan verwacht. In plaats van 921 miljoen gaat dit nu naar verwachting 2 miljard kosten. Een deel van de aanbesteding moet ook opnieuw gedaan worden. Dit is een vervelende aanloop naar de viering van het 100-jarige bestaan van de afsluitdijk over enkele jaren. 

Afbeelding:

  • Foto: By C messier [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons. 

Bronnen

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.