Geen afbeelding beschikbaar

Nationale feestdag Portugal

Luís de Camöes is de grootste dichter van Portugal. Hij werd geboren rond 1524 en stierf op 10 juni 1580. Hij schreef een aanzienlijke hoeveelheid poëzie, maar is het bekendst om zijn werk: Os Lusíadas. Zijn sterfdag is een nationale feestdag in Portugal.

Er zijn niet veel gegevens over zijn leven bekend. Wel bekend is dat hij een enigs kind was. Zijn ouders waren Simao Vaz de Camöes en Ana de Sá de Macedo. Zijn familie kwam uit de Noord-Portugese regio Chaves. Camöes werd opgevoed door Jezuïten en Dominicanen. Hij bezocht de Universiteit van Coimbra. Niet duidelijk is of hij echt stond ingeschreven of slechts een paar vakken volgde. In de 16e eeuw was het hoogtepunt van de expansie naar het oosten van Portugal.

In 1548 werd hij waarschijnlijk verbannen uit Lissabon. Waarschijnlijk omdat hij in zijn toneelstuk El-rei Seleuco indiscrete toespelingen op de koning had gemaakt. Hij meldde zich in ieder geval bij de overzeese militie. In een gevecht tegen de Moren verloor hij zijn rechteroog. Drie jaar later, in 1551, keerde hij terug naar Lissabon. Maar toen hij een koninklijke officier verwondde, een jaar later, moest hij opnieuw dienen in de militie en vertrok naar Goa.

Tijdens zijn verblijf daar en expedities langs de handelsroutes van Egypte en India en zijn schipbreuk bij Mekong, schreef hij hierover. Toen hij naar Macao werd gestuurd, schreef hij zijn epische gedicht: Os Lusíadas. In 1570 keerde hij uiteindelijk terug naar Lissabon, waar hij twee jaar later zijn epische gedicht publiceerde. Hij overleed op 10 juni 1580 in Lissabon. Deze dag is in Portugal nog steeds een nationale feestdag.  

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.