Nazi’s probeerden Churchill te vermoorden met ‘explosieve chocolade’

Met de ontdekking van een bijna 70 jaar oude geheime brief in Groot-Brittannië is tegelijkertijd een wel heel opmerkelijk moordcomplot van de nazi’s aan het licht gekomen. Uit de correspondentie blijkt dat de spionnen van Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog de Britse premier Churchill uit de weg probeerden te ruimen met behulp van exploderende chocoladerepen.

De teruggevonden brief werd geschreven op 4 mei 1943 door Victor Rothshield, een belangrijke leidinggevende binnen de Britse inlichtingendienst MI5. Enige tijd daarvoor was Rothshield door zijn spionnen ingelicht over een opmerkelijk moordcomplot van de nazi’s. Duitse agenten waren namelijk bezig met het ontwikkelen van explosieve chocoladerepen. Van buiten zagen deze repen er heel gewoon uit, maar in de verpakking bevond zich genoeg explosief materiaal om iedereen binnen een straal van enkele meters om het leven te brengen.

Dinerzaal

De Duitse spionnen zouden onder meer van plan zijn geweest de repen te verstoppen tussen de andere etenswaren in een dinerzaal waar Churchill ’s avonds vaak een maaltijd genoot met zijn oorlogskabinet. Rothshield had het complot echter op tijd weten te ontdekken, waardoor het leven van de premier uiteindelijk geen gevaar liep. Hij vreesde echter dat de Duitsers, toen hun oorspronkelijke plan was mislukt, de ontploffende repen in zouden zetten tegen de Britse bevolking.

Laurence Fish

Op 4 mei 1943 stuurde Rothshield daarom een geheime brief naar kunstenaar Laurence Fish met het verzoek om een informatieposter te maken over de explosieve chocolade. “We hebben informatie ontvangen dat de vijand stalen chocoladerepen maakt, bedekt met slechts een klein laagje echte chocola”, zo luidt de opening van de brief. Vervolgens beschrijft Rothshield het ontstekingsmechanisme van de bom, dat wordt geactiveerd als men de wikkel scheurt en de ‘chocoladereep’ breekt. De bom zou vervolgens na zeven seconden tot ontploffing komen, zo verzekerde Rothshield.

Ontploffende sigaar

Of de poster ooit gemaakt is en of de explosieve repen ooit slachtoffers hebben geëist, is niet bekend. Naar alle waarschijnlijkheid is het plan van de nazi’s echter nooit tot uitvoering gebracht, net als vele andere opmerkelijke complotten uit de Tweede Wereldoorlog. Wel doet de hele gang van zaken sterk denken aan de handelswijze van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, die in de jaren ’60 onder meer probeerden Fidel Castro uit de weg te ruimen met een ontploffende sigaar.

Bron: The Telegraph

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!