Geen afbeelding beschikbaar

Ned Kelly: de beruchte struikrover

Wij hopen dat onze privacy wordt gerespecteerd, zodat we afscheid kunnen nemen van een zeer geliefd familielid

Aldus familieleden van de eens zo beruchte struikrover Ned Kelly, wiens stoffelijk overschot zondag 20 januari wordt herbegraven, 132 jaar na zijn dood. De Australische outlaw maakte in de tweede helft van de 19e eeuw Melbourne en omstreken onveilig, maar maakte zich populair onder de arme, lokale bevolking. In 1880 werd hij opgehangen, nadat hij was veroordeeld voor meervoudige moord.

Edward Kelly werd geboren in juni 1855 in Beveridge, Victoria, als oudste zoon van de Ierse John Kelly en zijn vrouw Ellen Quinn. Al op jonge leeftijd voelde Kelly de behoefte zich te verzetten tegen het gehate Victoriaanse regime. De machthebbers buitten de bevolking uit en hadden een ongelijke maatschappelijke situatie gecreëerd. In Kelly’s ogen waren vooral Ierse immigranten hiervan de dupe.

Rond 1869 kwam hij in contact met de ex-veroordeelde Harry Power, die hem de kneepjes van het struikrovervak leerde. In de jaren die volgden kwam Kelly meerdere malen in aanraking met de politie. Omdat hij naar eigen zeggen streed tegen koloniale autoriteiten en het op de rijken had voorzien, werd Kelly gesteund door de plaatselijke arme bevolking en groeide hij uit tot een soort Robin Hood.

Aan het einde van de jaren ‘70 vormde hij samen met zijn broer en twee andere bushrangers een georganiseerde bende. Zij zaaiden als veedieven en roofovervallers veel onrust in Melbourne en omgeving. In 1878 kwam het tot een gewelddadig treffen tussen de politie en de ‘Kelly-bende’, waarbij Ned Kelly drie politieagenten vermoordde. Vanaf dat moment gold Kelly als een outlaw en stond er een flinke prijs op zijn hoofd. Uiteindelijk werd Kelly op 28 juni 1880 neergeschoten tijdens een vuurgevecht met de politie. Hij overleefde dit opmerkelijk genoeg, dankzij zijn zelfgemaakte harnas en helm. Kelly werd opgepakt en op 11 november van datzelfde jaar opgehangen.

Zijn lichaam kwam uiteindelijk terecht op de begraafplaats van de Prison Pentridge in Melbourne. In 2011 werd het stoffelijk overschot, dat inmiddels is overgedragen aan Kelly’s Australische nazaten, daar opgegraven. Op zondag 20 januari 2013 werden de restanten van de eens zo beruchte, maar geliefde struikrover na een herdenkingsdienst in privésfeer worden begraven in Greta, vlakbij de plek waar zijn laatste gevecht met de politie plaatsvond.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.