Ruud Gullit en Frank Rijkaard na de overwinning van de halve finale van het EK, 1988. Bron: Nationaal Archief Anefo.

Nederland verslaat Duitsland in 1988

Woensdag zal het Nederlands elftal het opnemen tegen het Duitse nationale voetbalteam in de voorrondes van het Europees Kampioenschap voetbal. Nederland heeft in 1988 van Duitsland gewonnen, in de halve finale van het EK van dat jaar. Het beslissende doelpunt werd twee minuten voor het eindsignaal door Marco van Basten gemaakt.

Het beslissende doelpunt

Er stond veel op het spel voor deze EK wedstrijd. Nederland had in 1974 tijdens het EK namelijk verloren van West-Duitsland, terwijl het Nederlands elftal door voetbalkenners als een beter team werd beschouwd. Dit werd door de Nederlandse sportpers als een ‘nationaal trauma’ bestempeld en de Nederlandse spelers gaven aan dat dit hen extra motiveerde om te winnen. In de eerste helft van de wedstrijd werd niet gescoord, maar de Nederlandse voetballers hadden de overhand. In de 55e minuut scoorde West-Duitsland echter, nadat het Duitse team een strafschop had gekregen vanwege een overtreding van Frank Rijkaard. Een kwartier voor het eindsignaal kreeg ook Nederland een strafschop, waardoor het elftal de gelijkmaker schoot. Twee minuten voor tijd maakte Marco van Basten het beslissende doelpunt. Nederland mocht door naar de finale van het EK 1988.

Euforie na de overwinning

Op de foto zien we Ruud Gullit en Frank Rijkaard, vlak nadat het eindsignaal heeft geluid. De Nederlandse voetballers waren na de overwinning euforisch. Tijdens de viering na de wedstrijd zorgde Ronald Koeman overigens nog voor enige controverse, toen hij het tenue van een Duitse speler langs zijn achterwerk veegde.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.