Neonazisme en extreem rechtse ideologie

Als ik ook maar één gezin ervoor kan behoeden door dezelfde hel te gaan, dan kan ik mezelf misschien vergeven.

Aldus voormalig neonazi Bryon Widner. De Amerikaan was een fanatiek aanhanger van het neonazisme en zijn hele lichaam, inclusief zijn gezicht, stond dan ook vol met bijbehorende tatoeages. Zijn bovenlichaam was voorzien van verscheidene hakenkruizen en op zijn hals stond een eerbetoon aan de neonazi groepering Blood & Honour. Een paar jaar geleden besloot Widner echter radicaal te breken met extreem rechts op aandringen van zijn vrouw Julie. Inmiddels, na een reeks zeer pijnlijke laserbehandelingen, zijn ook alle tatoeages van het gezicht van Widner verwijderd.

Blood & Honour werd in 1989 opgericht door de Brit Ian Stuart Donaldson, zanger van de band Screwdriver. De naam is afkomstig van het motto van de Hitler Jugend: Blut und Ehre. Blood & Honour maakt gebruik van verscheidene nazistische symbolen, waaronder de swastika en de totenkopf. De groepering wordt verantwoordelijk gehouden voor meerdere gewelddadige incidenten, maar richt zich met name op het organiseren van concerten van bands met een extreemrechtse ideologie. Ook in Nederland en België zijn er afdelingen van Blood & Honour actief.

Widner is inmiddels opgelucht dat hij deze extreem rechtse ideologie achter zich heeft gelaten. 'Als ik ook maar één kind ervan kan weerhouden dezelfde weg te gaan, dezelfde fouten te maken, als ik ook maar één gezin ervoor kan behoeden door dezelfde hel te gaan, dan kan ik mezelf misschien vergeven.'

Rubrieken: 

Partners: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Bekijk het gehele programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis met thema ‘Aan het Werk’.