Geen afbeelding beschikbaar

New Hampshire

Bedankt New Hampshire! Vanavond hebben we geschiedenis geschreven.

Aldus Mitt Romney. Na een nipte overwinning vorige week in Iowa werd hij gisteren ook in New Hampshire uitgeroepen tot winnaar van de Republikeinse voorverkiezingen. Omdat de eerste presidentiële caucuses in Amerika altijd plaatsvinden in Iowa en New Hampshire zijn deze twee staten van groot politiek belang. Ook in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog speelde New Hampshire een grote rol.

New Hampshire werd voor het eerst gekoloniseerd in 1623, slechts drie jaar nadat de eerste Pelgrims geland waren in Plymouth. De voornamelijk uit Engeland afkomstige kolonisten besloten de regio te vernoemen naar het Engelse graafschap Hampshire. Aanvankelijk kwamen de inwoners van New Hampshire regelmatig in conflict met het nabijgelegen Massachusetts, dat meerdere malen probeerde het lokale bestuur in te lijven. Pas in 1679 werden de twee definitief van elkaar gescheiden toen New Hampshire van de Engelse koning Karel II officieel de status van kolonie kreeg.

Tegen het einde van de achttiende eeuw ontstond er echter steeds meer ontevredenheid in de dertien Britse koloniën in Noord-Amerika. Met de uitbraak van de Amerikaanse revolutie (1775-1783) kwamen ook de inwoners van New Hampshire in opstand en plunderden zij het Britse ‘Fort William and Mary’. In januari 1776 werd New Hampshire vervolgens de eerste Amerikaanse kolonie met een eigen congres. Ook schreven de inwoners voor het eerst een eigen grondwet, maar daarin lieten ze nog wel expliciet vastleggen dat ze zich nog niet onafhankelijk wensten te verklaren van Groot-Brittannië. Dertien jaar later gebeurde dit echter alsnog, toen New Hampshire op 21 juli 1788 als negende staat de Grondwet van de Verenigde Staten ratificeerde.

Op 4 maart 1853 werd de Democraat Franklin Pierce de eerste en enige Amerikaanse president afkomstig uit New Hampshire. Vanwege zijn onpopulaire beleid kreeg Pierce echter veel kritiek van zijn tijdgenoten en staat hij inmiddels bekend als een van de slechtste presidenten uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Slechts vier jaar na het einde van zijn termijn brak de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) uit, waarin New Hampshire meevocht aan de zijde van het noorden.

Sinds 1952 is New Hampshire op politiek gebied vooral bekend als één van de staten met de vroegste presidentiële voorverkiezingen. Ieder verkiezingsjaar mogen de naar schatting 1,3 miljoen inwoners van de staat al in het voorjaar beslissen welke kandidaat hun voorkeur geniet. Vanwege deze vroege caucus staat New Hampshire bekend als één van de belangrijkste politiek graadmeters voor iedere presidentskandidaat. De afgelopen drie presidenten (Clinton, Bush en Obama) werden alle drie tweede in de voorverkiezingen in de staat, terwijl die vier presidenten die hen voorgingen allemaal wonnen in New Hampshire. Uit statistisch onderzoek blijkt dan ook dat een overwinning in New Hampshire de kans van een presidentskandidaat op de uiteindelijke overwinning met 27 procentpunten vergroot.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.