Geen afbeelding beschikbaar

Nieuwjaarsviering op Times Square sinds 1907

De Times Square Ball is een wereldbekend icoon en een realistisch voorbeeld van de manier waarop innovatie onze levens verbetert

Aldus, Ed Crawford, CEO van de divisie Lamps, Lighting Electronics and Controls North America van Philips. Sinds 2001 verzorgt dit Nederlandse bedrijf jaarlijks de lichtgevende bal waarmee de feestvierende menigte op Times Square in New York het nieuwe jaar inluidt. De traditie achter deze viering stamt al uit 1907 en kon in de afgelopen eeuw slechts tweemaal geen doorgang vinden.

Op 1 januari 1904 werd er op initiatief van de krant New York Times voor het eerst een nieuwjaarsviering georganiseerd op Times Square. Het nachtelijke feest ging gepaard met een gigantische vuurwerkshow en liep met maar liefst 200.000 toeschouwers uit op een groot succes. Ook in de daaropvolgende jaren trokken de New Yorkers weer massaal naar het plein, maar toch was de nieuwjaarsviering geen lang leven beschoren. De gemeente beschouwde het grootschalige vuurwerkspektakel namelijk als brandgevaar en besloot het feest in 1907 alweer te verbieden.

De New York Times liet zich echter niet uit het veld slaan en bedacht een andere manier om het nieuwe jaar in te luiden. Voor deze traditie ontwierp Walter F. Palmer, de elektricien van het hoofdkwartier van de krant, een 320 kilo wegende bal van hout en staal die verlicht werd door 100 gloeilampen. Op 31 december 1907 werd deze Times Square Ball voor het eerst langzaam neergelaten van de vlaggenstok van het One Times Square gebouw om de komst van het nieuwe jaar te vieren.

Sindsdien is het neerdalen van de Times Square Ball uitgegroeid tot een jaarlijkse Amerikaanse traditie. Alleen in 1942 en 1943 moest de lichtgevende bol achterwege blijven vanwege de verduisteringsmaatregelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In die jaren was er dan ook sprake van een minuut stilte in plaats van festiviteiten. In 1944 keerde de Times Square Ball echter weer gewoon terug en sindsdien is er niet meer gesproken over een afschaffing van de traditie. Wel is het ontwerp van de bal in de loop der jaren een aantal keer aangepast. Zo werd de bol in 2007 voorzien van energiezuinige LED-verlichting, verzorgd door het Nederlandse bedrijf Philips.

Rubrieken: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!