Geen afbeelding beschikbaar

Noors pakketje na honderd jaar geopend

Een pakketje dat al honderd jaar in het Noorse dorp Sel aanwezig is houdt momenteel de gemoederen flink bezig. Volgens de instructies die op het papier zijn geschreven mag het pakketje dit jaar geopend worden. Wat er nu precies in zit is al een eeuw onduidelijk, dus het wordt voor iedereen een grote verrassing.

Johan Nygard, een inwoner van Sel die ook betrokken was in de plaatselijke politiek, was degene die het pakket in 1912 inpakte en aan de burgemeester schonk. Hij gaf hier geen verdere informatie bij, behalve dat het pakketje “toekomstige generaties zou begunstigen en verrukken” en de instructie dat het pas honderd jaar later geopend mocht worden. Gemeentelijke bestuurders hebben deze wens van Nygard een eeuw lang gerespecteerd en na vele omzwervingen gemaakt te hebben ligt het pakketje nu alweer jaren in een vitrine van het lokale museum.

Over de inhoud van het pakketje kan niemand uitsluitsel geven. Gezien het geringe gewicht van drie kilogram kan het in ieder geval niets zwaars zijn, dus op goud of een andere grote hoeveelheid kostbaarheden hoeft niet gerekend te worden. Waarschijnlijker is het dat het pakketje een dikke stapel papier bevat, al dan niet waardevol, want het zou natuurlijk ook gewoon om een honderd jaar durende grap kunnen gaan.

Ondanks dat iedereen heel secuur de instructies gerespecteerd heeft lijkt het pakketje toch nog te vroeg geopend te worden. Op het papier is namelijk duidelijk zien dat de inpakdatum 26 augustus 1912 is, terwijl de opening voor vandaag gepland staat.

Update 27 augustus: Inmiddels is bekend wat er precies in het pakketje zit. De uiteindelijke oogst van het pakketje bestaat onder andere uit een stapel papieren. Naast een aantal brieven uit Amerika en documenten over de financiering van de herdenking van een veldslag uit 1612 werden de tekst van een Noors volksliedje en een sjerp met de tekst 'Van de Koning' in het pakketje gevonden. Verder werden er, opmerkelijk genoeg, krantenartikelen uit 1914 en 1919 in het pakketje ontdekt, terwijl het al in 1912 verzegeld was.

Rubrieken: 

Landen: 

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!