Geen afbeelding beschikbaar

North- en South Dakota worden lid van de Verenigde Staten

Op 2 november 1889 worden de Noord-Amerikaanse gebieden North- en South- Dakota officieel lid van de Verenigde Staten van Amerika. De twee staten kwamen voort uit de Dakota Territory, een gebied dat sinds 1862 deel uitmaakte van het grondgebied van de VS. Onder het Dakota Territory vielen, naast North- en South- Dakota, ook delen van het huidige Montana en Wyoming.


Dakota Territory


Sinds 1862 was het Dakota Territory een onderdeel van de VS. Het gebied was geen officiële staat van de VS, maar een territorium. Dit hield in dat de inwoners van het gebied minder rechten en minder inspraak in de regering hadden dan inwoners van een staat. De meeste territoria waren gebieden waar weinig mensen woonden, wat ook het geval was voor Dakota Territory.


Groei van de bevolking


De langzame groei van de bevolking kwam voornamelijk door vijandigheid van de Sioux-indianen, de originele inwoners van Dakota. Deze werden echter stukje bij beetje verslagen en verdreven. Vanaf 1870 begon de bevolking sterk toe te nemen. Hiervoor waren verschillende redenen. In de eerste plaats kwam dit door de uitbreiding van het spoorwegnetwerk. Hierdoor konden kolonisten uit Europa en de rest van Amerika het gebied makkelijker bereiken. Ook speelde de handel in bont een belangrijke rol. Daarnaast was de vondst van goud in de Black Hills een grote trekpleister voor veel kolonisten. Tot slot waren de grote open vlaktes uitermate geschikt voor veehouderij en het verbouwen van tarwe.


Opsplitsing van Dakota


De Dakota Territory wilde al langer een officiële staat worden van de VS. Door de groei van de bevolking werd dit mogelijk. Het gebied werd echter opgesplitst, waardoor er twee staten ontstonden. Dit omdat de twee belangrijkste steden, Yankton en Bismarck, erg ver uit elkaar lagen. Ook wilden de Republikeinen hun invloed in de Senaat vergroten door twee afzonderlijke Republikeinse staten te creëren.


Act of Enabling


In februari van 1889 werd de Act of Enabling aangenomen door de Union van de Verenigde Staten en getekend door president Cleveland. Met dit verdrag werd The Dakota Territory officieel lid van de VS als de twee aparte staten North- en South- Dakota. Nu konden de afzonderlijke gebieden elk hun eigen grondwet en staatregering gaan vormen onder bescherming van de VS. Op 2 november 1889 werd de Act of Enabling in uitvoering gebracht: President Harrison tekende voor de officiële toetreding van de twee staten.

Bronnen

- en.wikipedia.org, Enabling Act of 1889

- leg.wa.gov, History State Enabling

- history.nd.gov, Statehood

- en.wikipedia.org, Dakota Territory

- history.nd.gov, dtrecords

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons

 

 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.