Malawi geschiedenis

Onafhankelijkheidsdag Malawi

Malawi is een van de armste landen ter wereld. Er zijn geen delfstoffen, er is geen zeehaven en het opleidingsniveau is laag. Nyasa was een Brits protectoraat en verkreeg in 1964 onafhankelijkheid.

Malawi onder Brits gezag

Malawi is op 6 juli 1964 als onafhankelijke staat ontstaan uit het Britse protectoraat Nyasaland. Het is de oude benaming voor het Malawimeer. In 1891 kwam Malwai onder Brits bestuur. Niet iedereen was gelukkig met de gang van zaken. John Chilembwe kwam in 1915 in opstand tegen het Britse gezag. De Britten lieten er geen gras over groeien, sloegen de opstand neer en doodden Chilembwe. Desondanks groeide hierna het nationaal bewustzijn onder de bevolking.

NAC: tegen de federatie

Het Nyasaland African Congress (NAC) werd in de Tweede Wereldoorlog opgericht. Ze streefden naar zelfbestuur voor het land. Om hun doelen te bereiken, gingen ze steeds meer geweld gebruiken. In 1953 werden Noord-Rhodesië, Zuid-Rhodesië en Nyasaland samengevoegd tot de Centraal-Afrikaanse Federatie. Vijf jaar later werd het Malawi Nationale Congres (MNC) opgericht door Hastings Kamuzu Banda. Zowel het NAC als het MNC waren het niet eens met de federatie.

Onafhankelijkheid Malawi

Uiteindelijk ging de federatie niet door en kreeg Malawi in 1963 zelfbestuur. Banda werd premier. Wederom een jaar later werd Malawi een onafhankelijke staat. Banda, inmiddels Minister-president, riep in 1966 de republiek Malawi uit en benoemde zichzelf als president van de jonge republiek. Banda ontpopte zich tot een dictator. Pas in 1994 werden er verkiezingen uitgeschreven waar meerdere partijen aan meededen.  

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.