Geen afbeelding beschikbaar

Droogte en hongersnood in Afrika

In maart 2017 dreigde er een grote hongersnood in Afrika. De Samenwerkende Hulporganisaties zetten een Giro555 actie op om geld in te zamelen.

Hongersnood in West-Europa

Honger en droogte zijn er altijd geweest. Zo ook in West-Europa, zoals bijvoorbeeld de Ierse hongersnood (1845-1850). Deze werd veroorzaakt doordat de Ieren als voedselbron grotendeels afhankelijk waren van de aardappeloogst die door een ziekte mislukte. Of de hongerwinter (1944-1945) die Nederland aan het einde van de tweede wereldoorlog teisterde. Hoewel hongersnood in West-Europa niet meer voorkomt keert deze rampspoed regelmatig terug op het Afrikaanse continent.

Hulp bij honger en droogte

De hongersnood in Ethiopië en de Sahel tussen 1985 en 1990 werd veroorzaakt door een periode van droogte en tientallen jaren burgeroorlog. Naar aanleiding van deze crisis sloten hulporganisaties in 1989 wereldwijd voor het eerst de handen ineen onder de noemer Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Dat leidde in Nederland tot één van de eerste grote inzamelingsactie op TV.

Toekomstbeeld droogte in Afrika

Door aanhoudende oorlogen en de verandering van het klimaat breiden de droge gebieden in Afrika zich in rap tempo uit, waardoor landbouw nog lastiger wordt. Het is dus waarschijnlijk dat de huidige humanitaire crisis in Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Sudan niet de laatste zal zijn.

Bronnen:

nos.nl: Verkiezingen zitten actie Giro 555 in de weg.

Giro555.nl: Waarom er weer hongersnood is.

rodekruis.nl: Help slachtoffers hongersnood.

Wikipedia.org: Hongersnood.

 

Afbeelding:

Vperez via, pixabay

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.