Studenten bezetten de Technische Universiteit in Athene, 1973. Bron: Nationaal Archief Anefo.

Onrust Athene in 1973

In Griekenland gaat het er slecht aan toe. De bevolking kampt met armoede en honger als gevolg van forse bezuinigingen en economische problemen. Al meerdere malen gingen grote groepen Atheners de straat op om hun onvrede en wanhoop te uiten. Een andere grote demonstratie uit de Griekse geschiedenis vond plaats in 1973, toen studenten in opstand kwamen tegen de militaire junta.

Onderdrukking van studenten

Op de foto zijn studenten te zien met spandoeken voor de Technische Universiteit van Athene. Ze hebben het pand bezet uit woede over de dictatuur. De overheid was zeer repressief en richtte zich met name op de onderdrukking van studenten, waar de kans op verzet het grootst was. Op 21 februari 1973 kwamen de studenten van de Technische Universiteit daarom in opstand. “Het is onze gezamenlijke strijd tegen de dictatuur en voor democratie”, werd er geroepen. Tanks reden op de universiteit in en de opstand werd neergeslagen; 24 burgers kwamen om. De dictatuur is sinds 1975 voorbij, maar opnieuw is men in Athene kwaad over de wijze waarop de regering haar inwoners behandelt.

Afbeelding

Leestip:

Boek Titel: Crisis! Themanummer Holland Historisch Tijdschrift. Redactie: Jaco Zuijderduijn , Gijs Rommelse en Christiaan van Bochove ISBN: 9789070403607 Uitgever: Verloren Prijs: € 15

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!