Ontdekking van de Galápagos Eilanden

"Bibi kan Poldi niet meer uitstaan. We moesten ze wel uit elkaar halen"

Een schildpaddenpaar in gevangenschap is na 115 jaar uit elkaar. De twee Galápagos reuzenschildpadden waren sinds 1897 bij elkaar, maar het vrouwtje valt de laatste tijd het mannetje aan. De eilandengroep waar deze soort van afkomstig is dankt haar naam aan de reuzenschildpadden en werd per ongeluk ontdekt in 1535, door geestelijke Tomás de Berlanga.

TomásMartinez Gomez de Berlanga was een Spaanse geestelijke van een adellijke familie die was benoemd tot bisschop van Panama, drie jaar na de verovering van het Incarijk door Francisco Pizarro. Hij was bekend aan het Spaanse hof van koning Karel V als een redelijke man met veel invloed onder de Spaanse adel. Toen de Spaanse conquistador Francisco Pizarro na zijn verovering van Peru ruzie kreeg met één van zijn luitenants, Almagro, stuurde Karel V De Berlanga naar Peru om het conflict op te lossen.

Op 23 februari 1535 vertrok De Berlanga per schip uit Panama, op weg naar Peru. Aanvankelijk leek de wind het schip de goede kant op te sturen, maar na acht dagen werd het schip meegetrokken door een zeestroming. De bemanning kon het schip niet sturen en de boot dreef de Stille Oceaan op. Na drie weken kwam het schip aan bij een nog onbekende eilandengroep. De Berlanga en zijn bemanningsleden waren hiermee de eerste Europeanen die Galápagos Eilanden bereikten.

De Berlanga was echter niet te spreken over zijn ontdekking. Hij hoopte schoon water aan land te vinden, of een goede plek om te koloniseren. Hij schreef echter naar de Spaanse koning: “ik denk niet dat er een plek is om één graangewas te groeien, want het ligt vol met grote stenen en de grond is net als schuim”.De geestelijke was echter wel onder de indruk van de diersoorten die hij aantrof. Hij schreef dat hij leguanen zag die op slangen leken en schildpadden die groot genoeg waren om mensen te dragen. Hij noemde de eilanden daarom Islas Galápagos, Spaans voor ‘zadelschildpaddeneilanden’.

De Galápagosschildpadden worden ontzettend groot en oud. Zo ook het voormalige paar Bibi en Poldi, die al 115 jaar samen waren en leven in de in de Oostenrijkse Klagenfurt dierentuin. Om onbekende redenen heeft het vrouwtje Bibi echter het mannetje Poldi aangevallen en zijn de twee gescheiden door de verzorgers.

Rubrieken: 

Partners: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Bekijk het gehele programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis met thema ‘Aan het Werk’.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!