Geen afbeelding beschikbaar

Ontstaan van de Amerikaanse grondwet

Een exemplaar van de Amerikaanse grondwet is verkocht voor bijna 10 miljoen dollar. Het gaat om een versie die in bezit is geweest van de eerste president van de Verenigde Staten, George Washington (1732-1799). De grondwet is sinds 1787 van kracht, maar kwam niet zonder slag of stoot tot stand.

In 1781, tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783),  had het Amerikaanse congres al de zogenaamde Articles of Confederation aangenomen. Dit was een overeenkomst tussen alle 13 staten die dienst deed als grondwet, tot de onafhankelijkheid bevochten was. In de Articles of Confederation werd vooral benadrukt dat de Verenigde Staten onafhankelijk zouden moeten worden en geen kolonie van de Britten was. 

Nadat de Britten de onafhankelijkheid van de VS hadden erkend, moest er dan ook een nieuwe grondwet komen die meer inhield dan alleen het onderstrepen van de onafhankelijkheid. Hierin moesten ook bestuurlijke taken, wetten en rechten aan de orde komen. De dertien staten waren onderling echter ontzettend verdeeld over de inhoud van zo’n grondwet en het duurde dan ook lang voordat er een plan op tafel lag waar iedereen het mee eens was. Vooral de rechten van de burger waren een heikel punt. Daarom werd de zogenaamde Bill of Rights geschreven, waarin tien amendementen stonden die de basis voor de grondwet zouden gaan vormen Onder de amendementen viel bijvoorbeeld het recht op vrijheid, religie en wapenbezit.  Hier gingen alle staten mee akkoord en op 17 september 1787 werd de grondwet ondertekend.

Met de nieuwe grondwet moest er ook een leider van de nieuwe, jonge natie komen. Het congres was het er gauw over eens dat dit oorlogsheld George Washington moest worden. Hij had zich na de oorlog teruggetrokken op zijn landgoed en de congresleden vonden dit een goede zet. Het betekende dat Washington niet op macht uit was en het land dus niet op een monarchale wijze zou gaan besturen. Op 30 april 1789 werd Washington dan ook tot president beëdigd.

Op het exemplaar van de grondwet dat nu geveild is, zette Washington zijn handtekening. Verder heeft hij veel opmerkingen in de kantlijnen geschreven. Mede daarom denkt veilinghuis Christie’s dat het boekje zo ontzettend veel geld heeft opgeleverd. De koper van de grondwet is de stichting die Washington’s landgoed op Mount Vernon beheerd. Hier zal het ook worden tentoongesteld.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.