Geen afbeelding beschikbaar

Ontstaan van de Universiteit Maastricht

De Times heeft de Universiteit van Maastricht uitgeroepen tot één van de beste universiteiten op de ranglijst van universiteiten die minder dan 50 jaar bestaan. Maastricht behaalde een 19e plaats. De Universiteit Maastricht werd in 1976 door koningin Juliana geopend.

In 1969 besloot het toenmalige kabinet De Jong om een universiteit in Maastricht te stichten. Een belangrijke beweegreden hiervoor was dat ze wilden dat Limburg nieuwe economische kansen kreeg. Na het sluiten van de vele mijnen was de provincie er namelijk op economisch gebied hard op achteruit gegaan. Ook was er een gebrek aan artsen en bestond dus de noodzaak voor het creëren van een extra opleiding Geneeskunde. Deze opleiding startte dan ook al in 1974,  twee jaar voor de opening van de universiteit . Hierdoor zou de oprichting van de universiteit zelf bijna niet doorgaan, omdat één van de voornaamste redenen om haar te openen, dus al was weggenomen. Uiteindelijk zag men toch het belang in van een nieuwe universiteit en in 1976 werd de ‘Rijksuniversiteit Limburg’ officieel geopend.

In de loop der jaren groeide het aantal faculteiten uit naar 6. Ook werd in 1996 de naam veranderd naar Universiteit Maastricht (UM). Het verdrag van Maastricht was namelijk in 1992 getekend, wat de stad naamsbekendheid gaf. In 2008 gebeurde dit nogmaals. Nu heet de universiteit officieel Maastricht University, zodat het internationale karakter dat de instelling in de loop der jaren heeft opgebouwd meteen duidelijk is. De focus lag eigenlijk altijd al meer op buitenlandse systemen dan op Nederlandse. Zo is Maastricht University de enige Nederlandse universiteit die het zogenaamde ‘probleemgestuurd onderwijs, waarbij leerlingen vanuit verschillende casussen naar een oplossing voor ene probleem werken, in al haar opleidingen heeft doorgevoerd.

De ranglijst voor jonge universiteiten wordt dit jaar voor het eerst opgesteld. Op de traditionele lijst van de Times van beste universiteiten zijn 12 Nederlandse universiteiten te vinden en sinds de jaren ’90 hoorde Maastricht daar ook al vaak bij.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.