Ontstaan van het Google concern

Google straft zichzelf. Het bedrijf heeft spijt van zijn eigen reclamecampagne voor de webbrowser Chrome. Er waren gesponsorde berichten geplaatst op ongeveer 400 verschillende blogs. Na een zeer positieve recensie volgde een betaalde link om Google Chrome te downloaden. Dit druist in tegen de principes van Google en daarom straft het nu zichzelf door ‘Chrome’ twee maanden te verbannen uit zijn eigen zoekmachine. Google werd opgezet in 1997.

De zoekmachine is ontworpen door twee studenten van de Stanford Universiteit. Larry Page en Sergey Brin bestudeerden de mathematische wereld die achter het internet schuil gaat. Ze wilden een nieuw zoeksysteem bedenken waarbij het belang van websites bepaald wordt aan de hand van connecterende links tussen webpagina’s.

Het eerste ontwerp heette Back Rub. Page en Brin vonden het hun taak om alle informatie ter wereld beschikbaar te stellen via het internet. Hier kwam ook de term Google vandaan, de naam waarmee ze Back Rub vervingen in 1997. Het is een woordspeling op ‘googol’, de mathematische term voor het cijfer 1, gevolgd door honderd nullen. Dit symboliseert hun streven om de oneindige hoeveelheid informatie bij elkaar te brengen.

In 1998 besloten Page en Brin op zoek te gaan naar investeerders om een bedrijf op te zetten. Any Bechtolsheim, een van de oprichters van Sun Microsystems, bleek belangstelling te hebben. Ze verkregen honderdduizend dollar. Op 7 september 1998 ging het bedrijf, vanuit een garage, officieel de lucht in.

Google kreeg al snel de reputatie van meest betrouwbare zoekmachine. Het groeide uit tot de meest gebruikte browser bij uitstek. Tegelijkertijd breidde het bedrijf zijn bezigheden sterk uit: webmail, Google Earth, vertalingen, doorzoekbare plattegronden, enzovoorts. In 2008 bracht Google een eigen webbrowser op de markt, genaamd Google Chrome.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het augustusnummer van Geschiedenis Magazine

Lees hier wat je kunt verwachten van het komende nummer van Geschiedenis Magazine!

Alles over Begijnhoven? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over de geschiedenis van Polen? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!