Geen afbeelding beschikbaar

Ontstaan van Nederlands langst lopende soapserie GTST

De Amerikaanse boyband Backstreet Boys gaan optreden in de soap Goeden Tijden, Slechte Tijden (GTST). Het is nog onduidelijk wat de verhaallijn is die de groep in de serie plaatst, maar de vijf bandleden zeggen er veel zin in te hebben. Komende week zijn de Backstreet Boys in Nederland voor de opnames. Al sinds 1990 is GTST te zien op de Nederlandse televisie.


De soap naar Nederland


In de jaren ’60 ontstond de soap als nieuw televisiegenre. In de Verenigde Staten en Engeland sloeg het genre aan en nam de populariteit toe. Bekende soaps uit deze periode zijn de Amerikaanse serie As the World turns en het Britse Coronation Street. Mediamagnaat Joop van den Ende wilde het genre naar Nederland halen en een dagelijkse dramaserie op de Nederlandse televisie brengen. Samen met producent Gijs Versluys kwam hij op het idee een remake van een soap te maken waarvan al gebleken was dat die succesvol kon zijn. Hun oog viel op de Amerikaanse soap Ryan’s Hope, maar als snel bleek dat het lastig was de rechten voor deze soap te verkrijgen. Ryan’s Hope zou later wel de basis vormen voor Onderweg naar Morgen, die in 1994 van start ging.


Goeden Tijden, Slechte Tijden


De volgende optie was de Australische serie The Restless Years. Verslyus nam contact op met de bedenker van de serie Reg Watson, die vervolgens een aantal videobanden naar Nederland stuurde om een impressie te geven van de serie. Na het bekijken van de beelden werd duidelijk dat dit de basis zou vormen voor Nederlands nieuwste soap. In de zomer van 1990, niet lang voordat de eerste uitzending op tv kwam, was er nog geen geschikte naam gekomen voor de serie. Reg Watson stelde Good Times, Bad Times voor, in het Nederlands dus Goede Tijden, Slechte Tijden. Deze titel stond Versluys en Van den Ende wel aan, waarna Bert van der Veer en Hans van Eijck de titelsong voor de soap maakte. Olga Madsen werd de creatief producent van GTST. De soap zou een mengeling van realiteit en drama worden.


Ontwikkeling GTST


Op 1 oktober 1990 zond RTL 4 de eerste aflevering van GTST uit. In de beginfase van de serie draaide het vooral om een groep jongeren die van school afkwam, terwijl het later meer ging over de familie Albers. Alles speelde zich af in het fictieve dorp Meerdijk. De soap werd elke dag uitgezonden, in het begin van zeven tot half acht, maar later van acht tot half negen. Tussen 2005 en 2008 kende de serie een moeilijke periode en moesten er specialisten uit de Verenigde Staten aan te pas komen om de kijkcijfers weer op te krikken. Het familiegevoel werd terug gehaald terwijl ook de jongere doelgroep vertegenwoordigd bleef. Daarnaast kwam er meer realisme in de soap, want dit was in de voorgaande periode enigszins zoek geraakt.


Tegenwoordig is GTST een van de best bekeken Nederlandse programma’s en de langstlopende Nederlandse soapserie. De Backstreet Boys gaan nu dus optreden in de soap. Fans kunnen het optreden bijwonen door zich in te schrijven voor een prijsvraag. RTL kiest dan twee winnaars uit die een figurantenrol mogen vervullen.


 


 

Bronnen


-        Gtstnieuwskrant.wordpress.com, GTST geschiedenis


-        Wikipedia.org, Goede tijden, slechte tijden  (10-11-2013)


 


 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!