Geen afbeelding beschikbaar

Ontstaan van superheld Batman

“We wilden de derde film maken omdat het verhaal moet eindigen.”

Afgelopen vrijdag ging de derde Batman film van Christopher Nolan in première. Superheld Batman werd gecreëerd in 1939 door de striptekenaars Bob Kane en Bill Finger, vanwege het grote succes van stripheld Superman. Net zoals Superman werd Batman zeer populair onder de stripliefhebbers.

In 1938 verscheen superheld Superman voor het eerst in stripboeken van Detective Comics, in de Verenigde Staten. De Superman stripswaren meteen een groot succes en er kwam vanuit het stripboekenbedrijf de vraag naar meer soortgelijke superhelden. Striptekenaar Bob Kane maakte daarop een schets van een superheld die nog weinig leek op de Batman zoals we hem nu kennen. De held had een rode onderbroek, er staken twee vleugeltjes uit zijn rug en hij slingerde aan een touw. Bill Finger, eveneens striptekenaar en een vriend van Kane, gaf hem een aantal aanwijzingen om de superheld meer op een vleermuis en minder op Superman te laten lijken. Zo kreeg hij langere oren, kleinere ogen en een lange zwarte cape.

Op 27 mei 1939 bracht Detective Comics een stripverhaal van zes pagina’s uit, genaamd The Case of the Chemical Syndicate. Dit stripavontuur werd gemaakt volgens de Pulp-stijl, goedkope stripboekjes die in die tijd zeer populair waren in de Verenigde Staten. Batman werd naast Superman de meest populaire superheld van Detective Comics en de strips over hem verkochten goed. Naarmate er meer uitgaven verschenen kwamen er meerdere hulpjes bij, zoals Robin en Batgirl, maar ook slechteriken zoals the Joker, the Pinguin en Two-Face.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het Batman universum ook een propagandistisch karakter. In 1943 werd er een serie films uitgebracht waarin de superheld het opnam tegen een Japanse slechterik, Dr. Daka. Na de oorlog verloor Batman dit propagandistische karakter en vocht hij voortaan weer tegen superschurken zonder politieke achtergrond. De films over de superheld bleven populair. In totaal werden er twee Batman serial films en acht losse Batman films gemaakt.

Dat Batman nog steeds indruk maakt op de bioscoopbezoekers is duidelijk. Afgelopen weekend ging de derde Batman film van regisseur Christopher Nolan in première. Deze film, The Dark Knight Rises, brak het kasrecord van de vorige Batman film in de serie, ondanks het feit dat bij een schietpartij tijdens een première in de Verenigde Staten twaalf mensen om het leven kwamen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!