Geen afbeelding beschikbaar

Op 11 augustus jarig door de eeuwen heen

Zij vierden afgelopen eeuwen hun verjaardag op 11 augustus:

Jan Palach (1948-1969) was een Tsjechoslowaaks studentenleider ten tijde van de Praagse Lente. Hij stak zichzelf in brand uit protest tegen de bezetting door de Warschaupacttroepen in 1968 en het gebrek aan democratie in zijn land. Na de Tweede Wereldoorlog bleef het communistische Tsjecho-Slowakije achter in een staat van oproering. Vanaf april 1968 begonnen de socialistische hervormingen onder het beleid van Alexander Dubček, een periode ook wel bekend als de Praagse Lente. Die ‘lente’ mondde uit in protest met tragische gevolgen.

Toen alles echter weer ongedaan werd gemaakt door een Russische invasie, groeide de onrust tot een hoogtepunt. Student Jan Palach stak uit protest zichzelf in brand. Jan Palach was een Tsjechische student die samen met een aantal medestudenten op wilden komen tegen de Russische invasie. Hij was de eerste van drie studenten die zichzelf in brand stak om de oppressie tegen te gaan.

Hoewel Palach direct naar het ziekenhuis werd afgevoerd, overleed hij drie dagen later aan zijn brandwonden. Op de dag van zijn dood trokken 200.000 mensen naar het Wencelausplein in Praag, waar het had plaatsgevonden, om hem te herdenken. Het protest liep op niks uit. Eind 1969 keerde de Tsjecho-Slowaakse regering toch weer terug naar het repressieve beleid van voor 1968.

Jan Palach werd geboren op 11 augustus evenals Christiaan Eijkman en Robert Lehnhoff :

Christiaan Eijkman (1858-1930) was een Nederlands arts, patholoog en Nobelprijswinnaar. Hij kreeg de nobelprijs voor zijn onderzoek naar Tubercolose. Hij werd geboren op 11 augustus 1858.

Robert Lehnhoff (1906-1950) was een Duits oorlogsmisdadiger, ook wel de Beul van Groningen genoemd. Hij werd geboren op 11 augustus 1906.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.