In veel Oost-Europese landen waren er in 1989 revoluties met de val van het communisme. Zo ook in Tsjechoslowakije, bekend als de Fluwelen Revolutie.
Slowakije
Het Oostblok kende in de tijd van de Koude Oorlog vele opstanden tegen de communistische invloedssfeer, zoals de
Na de protesten in Poznań en de Hongaarse Opstand van 1956, was het in 1968 ook in Tsjecho-Slowakije tijd voor een revolutionaire wind. Hervormingen doorgevoerd door Alexander Dubček leidden tot een gehele feeststemming in Tsjecho-Slowakije en even leek het of er een democratie ontstond. Deze periode van hervormingen en toenemende vrijheid staat bekend als de Praagse Lente.
Tijdens de Koude Oorlog liepen de spanningen tussen de VS en de Sovjets steeds hoger op en werd de wereld in twee vijandige kampen verdeeld. Hoe kwam dat?
Václav Havel was een van de belangrijkste dissidenten tijdens het communistische regime in Tsjecho-Slowakije. Na de Val van de Muur werd hij president.
In de rest van Europa is iedereen het alweer bijna vergeten, maar in Hongarije is het nog springlevend: het Verdrag van Trianon.
Nadat Duitsland twee dagen eerder Polen binnen is gevallen, besluiten Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk Nazi-Duitsland de oorlog te verklaren.
Voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog was het huidige Tsjechië onderdeel van Tsjecho-Slowakije. Dit land was ontstaan na afloop van de Eerste Wereldoorlog
Václav Havel was een Tsjecho-Slowaakse burger die ten tijde van de communistische overheersing uitgroeide tot een wereldberoemde dissident.
Aan het einde van de jaren ’80 waaide er een revolutionaire wind door Oost-Europa. Een Fluwelen Revolutie bevrijdde Tsjechoslowakije van het communisme.
In het Verdrag van München krijgt Duitsland toestemming om een deel van Tsjecho-Slowakije te annexeren. Hoe kwamen de Europese machten tot dit verdrag?
In de Poolse hoofdstad Warschau ondertekenden acht Oost-Europese landen op 14 mei 1955 het Warschaupact.